10 musikbranschfestivaler du ska känna till

Musikbranschfestivaler ger dig inte bara möjligheten att upptäcka massor av ny musik, utan det är också där du kan dyka ner i några av industrins mest aktuella ämnen och problemställningar. Vi har skapat en guide till 10 musikbranschfestivaler som du måste ha koll på.

Eurosonic Noorderslag

Var: Groningen, Holland
När: Januari
Tidigare artister: James Blake, Hozier, Bastille, Royal Blood, Seinabo Sey.

Eurosonic Noorderslag består av de två showcasefestivalerna Eurosonic och Noorderslag. Här får vår tids spirande talanger möjlighet att imponera på både publik och branschmänniskor, som under dagen förflyttar sig i skytteltrafik mellan de många aktiviteter som erbjuds, så som bland annat paneldebatter, keynote-talare, liveintervjuer, nätverksarrangemang och så vidare. Eurosonic är den del av festivalen som presenterar artister från hela Europa och äger rum på olika platser runt om centrala Groningen. Noorderslag kallas den del av festivalen som representerar holländsk musik och arrangeras på spelstället De Oosterpoort, också beläget i Groningen. År 2016 presenterade festivalen 382 akter, lockade totalt cirka 40 300 besökare från 42 olika länder och omkring 4200 av besökarna var konferensdeltagare. Festivalen är särskilt känd för att dela ut ett flertal nationella och internationella priser med syftet att hylla framgångar i branschen.

 

Where’s The Music?

Var: Norrköping, Sverige
När: Februari
Tidigare artister: Soleima, Phlake, Shitkid, SEA, Myrkur, Sarah Klang, Rein, Kaliffa

Den svenska festivalen Where’s The Music går årligen av stapeln i Norrköping. Syftet är att fungera som en showcase-festival för ny musik och arrangörerna beskriver det som en plats dit du kommer och blir förälskad i musik som du aldrig tidigare hört. De har som mål att hitta band som står precis inför sina stora genombrott och att vara de första som visar upp deras talang inför en publik. Festivalen hålls på flera olika platser runt om i Norrköping, på allt ifrån balkonger till kyrkor, för att visa staden från sin bästa sida. Where’s The Music har också alltid massor av vassa ämnen på konferensprogrammet, som till exempel digitalisering, synkar, skivbolagens roll och annat aktuellt. Festivalen sträcker sig över tre dagar i februari och presenterar både nya artister från de nordiska länderna samt internationella namn.

 

by:Larm Festival

Var: Oslo, Norge
När: Mars
Tidigare artister: Lykke Li, Ukendt Kunstner, Hinds, Robyn, AURORA, Veronica Maggio, MØ

Vill du vara säker på att vara helt uppdaterad vad gäller den skandinaviska musikindustrin så är by:Larm ett must-go-to när det kommer till branschfestivaler. I år firar festivalen sitt 20-årsjubileum och varje år lockar de, utöver publik och artister, också branschmänniskor från hela världen, som alla har intresset för den nordiska musikmarknaden gemensamt. Under de fyra dagarna strömmar i genomsnitt 500 internationella delegater mellan de många konferensaktiviteter och showcasen som erbjuds. Över 100 nordiska band gör sitt bästa för att imponera på musikbranschrepresentanterna, efter att de valts ut av de omkring 1500 band som sökt till festivalen. Utöver musik och konferensaktiviteter finns by:Larm Interactive, som lägger fokus på teknologi – framför allt musikteknologi. Varje år delar by:Larm också ut Phonofile Nordic Music Prize. Ett pris som hyllar albumformatet och som ges till den nordiska artist som enligt juryn har gjort årets bästa album.

 

SXSW – South by Southwest

Var: Austin, Texas, USA
När: Mars
Tidigare artister: Crystal Castlels, Anderson.Paak, Låpsley, AlunaGeorge, Erykah Badu

SXSW, mer känd som South By Southwest, är en av världens största och mest omfattande branschfestivaler. SXSW kombinerar film, musik och andra kreativa branscher till en enorm showcase-festival med en blandning av hela världens artistiska talanger, fördelat över 10 dagar i Austin, Texas. Under dessa dagar bjuder programmet på hundratals event, konserter, showcases, konferenser och nätverkande. Festivalens självutnämnda mål är att få kreativa människors drömmar att gå i uppfyllelse. SXSW startade 1987 och har sedan dess kunnat presentera både etablerade namn och nya talanger från hela världen. Under festivaldagarna kan man se otaliga artister uppträda och Austin blir under denna period ofta kallat ”The Live Music Capital of the World”. Konserterna hålls på barer, klubbar, i parker, i kyrkor, på hotell och alla möjliga andra platser runt om i staden. Under 2016 års festival var 67 land representerade bland de över 2200 uppträdande artisterna. Konferensprogrammet under festivalen är i motsvarande storlek, där skivbolag, PR-byråer, förlag, festivaler, stora magasin och allt däremellan lyfter aktuella ämnen till debatt.

 

SPOT Festival

Var: Aarhus, Danmark
När: Maj
Tidigare artister: Alex Vargas, ANYA, CHINAH, Katinka, Lowly, Kwamie Liv, Wangel, Soleima

SPOT Festival specialiserar sig på att lyfta fram det nyaste inom nordisk musik. SPOT Festival har vuxit fram med ambitionen att stärka nya danska och nordiska musiker som har talangen för att kunna göra karriär internationellt. Många av de band som spelar på SPOT har sin debutkonsert på festivalen, men det är samtidigt också en rad mer etablerade namn som kikar förbi. SPOT festival består inte enbart av konserter och showcases, det hålls också många konferenser som man kan besöka. Konferenserna behandlar aktuella ämnen inom musikindustrin, som exempelvis digitalisering. Under 2016 fanns hela 180 akter på programmet och fler än 8000 deltog i festivalen. 1500 av dessa var människor från musikbranschen, både från Danmark och resten av världen. SPOT äger rum på spelställen runtom Aarhus och stäcker sig över fyra dagar i maj månad.

 

The Great Escape Festival

Var: Brighton, England
När: Maj
Tidigare artister: Stormzy, Adele, Mø, Ed Sheeran, Future Islands, Hozier, Chvrches, Jungle

Den brittiska festivalen The Great Escape, som utspelar sig på olika platser runtom i kuststaden Brighton, har varje år siktet inställt på att hitta de nyaste namnen och trenderna på den internationella musikscenen. The Great Escape arrangerar omkring 450 showcases, och kan även skryta med den så kallade ”The Alternative Escape”, som är en rad hemliga konserter, spontana event och klubbkvällar. Utöver det håller The Great Escape också en hel massa konferenser och event som är reserverade för deltagare från den internationella musikindustrin, där årets viktigaste och mest aktuella ämnen debatteras.

 

Midem Festival

Var: Cannes, Frankrike
När: Juni
Tidigare artister: Wangel, 2ManyDJs, Far From Alaska, NVDES, Flo Morrisey, Kate Simko

Midem är festivalen som årligen hålls i den sydfranska staden Cannes och under 2016 firade Midem 50 år. Festivalen är känd för sitt starka fokus på framtidens musikindustri och är ett internationellt B2B event med tävlingar, konferenser, nätverksevent och självklart – livemusik. Midem är utöver detta känd för att en av de största, om inte den allra största, i sitt slag, där flera tusen branschmänniskor och artister är samlade, allt ifrån förläggare, musiker och agenter till politiker, tekniknördar, skivbolagsmänniskor och allting däremellan. I samband med 2016 års firande av Midems 50 år på nacken blev de mest inflytelserika personerna från musikindustrin hyllade under galan International Midem Awards. En tradition som kommer att fortsätta. Unikt för Midem Festival är också startup-tävlingen Midemlab Startup Competition, vilket är en tävling för de eldsjälar som har en önskan om att bidra till, och förbättra, musikindustrins framtid.

 

Reeperbahn Festival

Var: Hamburg, Tyskland
När: September
Tidigare artister: Communions, Albin Lee Meldau, Palace Winter, Ten Fé, Rag’N’Bone Man

Reeperbahn Festival äger, som namnet avslöjar, rum i kvarteret runt den berömda gatan Reeperbahn i den tyska staden Hamburg. Festivalen bjuder på – håll i er – mer än 500 konserter, 260 konferensaktiviteter och 50 konstprogram, som alltsammans utspelar sig på de mer än 70 olika konsertställen och scener som festivalen använder sig av. Reeperbahn debuterade som festival år 2006 och har därefter vuxit sig större. Konferensprogrammet bjuder på allt från showcases, live-intervjuer, tal och paneldebatter, till nätverksevent och den nylanserade galan Anchor Award, som för första gången gick av stapeln år 2016, där priset tilldelades den svenska musikern Albin Lee Meldau.

 

MaMA Festival & Convention

Var: Paris, Frankrike
När: Oktober
Tidigare artister: Lowly, Axel Flóvent, Sekuoia, Birdy Nam Nam, Ladylike Lily

Den parisiska festivalen MaMA Festival & Convention samlar varje år mer än 5300 delegater från alla delar av den internationella musikindustrin. Precis som de andra festivalerna på denna lista har MaMA ett starkt konferensprogram och under festivalens tre dagar hålls det runt 80 tal och paneldebatter, samt massor av arrangemang för nätverkande. Festivalen delas in så att branschevent äger rum under dagen och de mer än 120 showcasen går av stapeln efter kl 18. Konserterna arrangeras på 12 utvalda spelställen i Pigalle/Montmartre-distriktet, Paris red-lightdistrikt och berömda jazzkvarter. På konsertprogrammet har festivalen både nya och mer väletablerade namn som representerar en mängd olika genrer och artister både från Frankrike och från andra länder.

 

Iceland Airwaves

Var: Reykjavík, Island
När: November
Tidigare artister: Sigur Rós, Dirty Projectors, Björk, Efterklang, Kraftwerk, Yoko Ono

Iceland Airwaves är en årlig musikfestival som arrangeras i Islands huvudstad Reykjavík i november. Festivalen startade i mycket mindre skala 1999 i en hangar på stadens flygplats, men har sedan dess vuxit till landets största musikfestival, som drar namn från hela världen. Under den fem dagar långa festivalen hålls konserterna överallt i staden och besökarna kan uppleva konserter i allt från små skivbutiker till stora kyrkor. Iceland Airwaves är en unik festival som både visar upp lokal musik och även ger möjlighet att känna på isländsk kultur. Festivalen drar inte bara till sig en musiktörstande publik, utan också hundratals journalister och människor från musikbranschen, som varje år flockas till festivalen.