20 Feb 20 Branschord du måste känna till
Foto: Stock
Text: Nikoline Skaarup och Alva Skoglund
Är du en dedikerad musikfantast? Brinner du för musik? Går du i tankar om en karriär i musikbranschen? Vet du inte var du ska börja…? Vi vet att det kan vara svårt att ta det första steget in i musikbranschen, men vi är här för att hjälpa dig!
I musikbranschen är det särskilt viktigt att du är med på vad de olika termerna betyder och kan visa att du kontrollerar språket. Branschen rymmer många svåra begrepp, termer och förkortningar och och därför har vi skapat en guide med 20 viktiga branschord som du måste känna till.
1. A&R
A&R är en förkortning för Artist & Repertoire – men vad betyder det då? Jo, det är en rätt generell beteckning, med många olika förklaringar. Det kan helt enkelt variera väldigt mycket. En A&R finns på både skivbolag och musikförlag, och arbetsrollen kan definieras av att man är ute och scoutar, det vill säga letar nya talanger att signa. Medan eventuella förhandlingar pågår mellan artister och skivbolaget, är en A&R typiskt bandet mellan dem två parterna. När artisten sedan har blivit en del av skivbolaget, arbetar en A&R vidare på olika projekt som artisten arbetar med i förhållande till att ge ut musik. Läs gärna vår intervju med Will Hunt som arbetar som A&R på Columbia Records i England, som bland annat signade George Ezra till skivbolaget, här.
2. Aggregator
Före streaming-tiden hade man gått ned till en butik för att köpa en CD, och dessa skivor hade hamnat i butiken tack vare en distributör. När man idag försöker förklara vad en aggregator gör (också ett ord för distributör), använder många exemplet med den fysiska butiken, där streamingtjänsterna är butikerna, och aggregatorn är skivbolaget som ser till att ta musiken till butikerna. Det är ofta oberoende artister som behöver särskild hjälp av en aggregator, som till exempel TuneCore, The Orchard eller Phonofile, när de vill ladda upp sin musik till de olika streamingtjänsterna.
3. Bokningsbyrå/booking agent
Du kommer stöta på termen bokningsbyrå eller booking agent i samband med live-industrin. Medan skivbolagen har hand om projekt som involverar att ge ut artisters musik, sitter booking agents med målet att få ut de artister de arbetar med att spela konserter.
4. DIY
Nuförtiden stöter man ofta på uttrycket “DIY”, när det kommer till att beskriva artister. Det är helt enkelt för att många artister numera gör mer och mer jobb själva. DIY är en förkortning av “Do It Yourself”, och hänvisar således till att artisterna själva står för de uppgifter som skivbolag normalt gör. Det är ofta inte själva musiken man syftar till, utan det som händer runt omkring artisten och utgivningen av låtar, pressreleaser, bokning av konserter och så vidare.
5. EPK
EPK är ännu en av många förkortningar inom musikbranschspråket. Det står för “Electronic Press Kit” och är således den samling material som man skickar ut i press i förbindelse med ett nytt låtsläpp, eller releaser om att man ska spela en konsert eller på en festival. Ett EPK innehåller typiskt ett pressmeddelande om nyheten, ljudfiler, artistens biografi, cover art och pressbilder.
6. Förlag/Publishing
På musikförlag står låtskrivning och låtskrivarnas intäkter och rättigheter i fokus. Musikförläggare överväger var och varför en låtskrivares värk används och står för den administrativa processen – det handlar till exempel om att kontrollera intäkterna från STIM. Utöver det är musikförlagen också involverade i den kreativa processen vad gäller låtskrivning, och kan bland annat ansvara för att ordna låtskrivar-sessions, och att få musiken placerad i till exempel reklamer och film.
7. Full service
Full service-byråer sysslar helt enkelt med allt möjligt inom de stora områdena som musikutgivning, publishing, booking, management etc. Denna företagsform kan du bland annat läsa mer om i vår intervju med Ole Nørup från det danska full service-sällskapet The Bank, här.
8. Indie
Indie är kort för “independent” och syftar till ett sällskap som är oberoende av så kallade major labels. När en artist betecknas som “indie artist” är det för att artisten inte är signad på ett av de tre största skivbolagen. Artisten kan vara tillknuten ett indiesällskap eller vara DIY och utge sin musik själv. Indie förekommer titt som tätt som en genrebeteckning, och därför blir användningen av ordet när man talar om artiser som spelar “indiemusik” och är signad på ett av de stora skivbolagen, missvisande.
9. Major Label
Det finns inte riktigt en direkt översättning av begreppet Major Label, men det är beteckningen för de så kallade multinationella skivbolagen – alltså skivbolag som opererar över hela världen. Just nu är det tre stycken man talar om: Universal Music, Sony Music och Warner Music. Dessa benämns ofta som moder-, dotter- och systerbolag också. Ett dotterbolag (sub label) är till exempel det som Capitol Music är till Universal, och det Columbia Music är till Sony. Det finns många dotterbolag till de olika major labels, och inbördes refereras dessa som systersällskap.
10. Manager
Managers hyrs av artister och dessa står varandra väldigt nära. Om en artist betraktar sig själv och sin karriär som en verksamhet, skulle man kunna se managern som chefen. Managern är typiskt sätt involverad i allt artisten ska göra och deras projekt. Det kan handla om allt från vilka kontrakt artisten ska skriva på, när nästa turné ska ske, och vilken producent som artisten ska samarbeta med.
11. Music Supervisor
Music supervision är unionen mellan film och musik. När var det senast du såg en film helt utan musik? Vi gissar på sällan eller aldrig, och även om du inte hört talas om titeln Music Supervisor, så stöter du på deras arbete hela tiden. En Music Supervisor ser till att matcha en filmproduktion med musik, och det är en uppgift som involverar mycket pengar och många intressenter. Att ro sådana deals i hamn är en av deras viktigaste uppgifter, men utöver att sälja in musik till filmer, TV-serier och reklam, har de också nära kontakt med musikförlag (publishers).
12. PR
PR är ännu en förkortning, som står för “Public Relations”, och är ett begrepp som härstammar från kommunikationsområdet. När artister ska släppa ny musik eller ska annonseras spela på en festival etc, är det ofta andra som skriver om dessa nyheter, och där kommer PR-medarbetare in i bilden. PR-byråer står således för att skriva pressreleaser och skicka presskit (EPK) till diverse aktörer så som tidningar, bloggar, radiostationer etc, med förhoppningen att de ska omtala nyheterna på ett eller annat sätt.
13. Product Manager
En Product Manager är anställd på ett skivbolag och kan kanske bäst beskrivas som en projektledare. När en produkt – en artist – är signad på skivbolag säkrar Product Managern riktningen för produkterna och leder projektet från ax till limpa. Product Managern är således produktansvarig och arbetar med områden som var produkten ska säljas, hur det ska marknadsföras, budgetering och allt däremellan.
14. Royalty
“Royalty” är nog ett av de mest använda orden inom musikbranschen, och olustigt nog handlar det om pengar. En royalty är en intäkt, och man hör termen ofta i förbindelse med streaming av musik. Artisten får betalt varje gång musiken spelas, och dessa pengar är då kallat för royalties. Hur mycket som betalas ut är inte fastställt, utan varierar från plattform till plattform.
15. Showcase
Showcases stöter du på under olika musikbransch-festivaler, som också ibland omnämns som showcase-festivaler. Exempel på dessa musikbransch-festivaler är till exempel fd Where’s The Music här i Sverige, SPOT Festival i Danmark, by:Larm i Norge och Reeperbahn i Tyskland. Showcases innebär uppträdanden på ca 20-30 minuter, där en artist uppträder med utvalda låtar. Bland publiken finns ofta flera branschfolk som är intresserade av artisten, och dessa är ofta direkt inbjudna av artisten eller dess team.
16. Roster
På både skivbolag, bokningsbyråer, förlag och förvaltningsbyråer kan du stöta på rosters, men termen används särskilt i booking-världen. I enkla termer är rostern företagets samlade portfölj av alla artister som företaget representerar.
17. Gramex
Gramex är en dansk organisation som arbetar med upphovsrätt i musikindustrin för artister och skivbolag. Organisationen arbetar för att upprätthålla rättvis betalning när medlemmarnas musik spelas i det offentliga rummet, specifikt i Danmark. Gramex är alltså en mellanhand mellan musikindustrins upphovsmän- och kvinnor och alla offentliga institutioner som spelar deras musik (t.ex. kaféer, butiker, radiostationer och gymlokaler).
18. Koda
Koda, liksom Gramex, är en organisation som arbetar med rättigheter. Skillnaden är att Gramex tar hand om artisterna och skivbolagen medans Koda ansvarar för rättvis betalning för kompositörer och låtskrivare bakom musiken när de används i offentliga utrymmen.
19. Synkronisering/sync
Synkronisering är, precis som med music supervision, unionen av musik och TV -serier, filmer eller reklam. Det är synkroniseringen mellan levande bilder och musik. Timing är ett viktigt element när man talar om synkronisering, vilket syftar till hur musiken ska matcha rörelser, tempo etc. i bilderna. Av denna anledning ingår inte radioreklam i begreppet synkronisering, eftersom det inte finns några levande bilder som musiken måste synkroniseras med.
20. Tour Manager
En tour manager är aktuell – som titeln indikerar – när en artist går på turné. På en turné finns det mycket som ska organiseras och många saker att hålla koll på – allt från att transport och boende har bokats, till att det finns rätt namn på gästlistan och naturligtvis att artisten är på rätt plats vid rätt tid. Tour managern kan till och med behöva agera revisor för artisten om inte annat är ordnat. Allt detta, och mycket mer, är i händerna på en Tour Manager.
Nu vet du vad EPK står för och kan skryta med din kunskap om “indie” men det finns så mycket mer du behöver veta om den mycket spännande och konstant föränderliga musikbranschen – är du redo för mer…?
Step-by-step kan vi ge dig de verktyg och kunskaper DU behöver för att kunna navigera i musikbranschen.
Du kan musik – vi kan branschen!
Vill du ha fler råd och tips…
Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Här får du bland annat goda råd, intressanta intervjuer med branschfolk och mycket, mycket mer!
Eller kicka in en ansökan till vår kurs Innovative Music Management!
Här får du…
- Utbildning av några av branschens största aktörer – med undervisning i projektledning, musikkontrakt, ekonomi och mycket mer.
- Tillgång till vår exklusiva nätverksgrupp.
- Kursintyg för att boosta ditt CV.
- Unikt sammanställt program- speciellt designat efter branschens efterfrågan.
Följ länken för att läsa mer om kursen Innovative Music Management och allt vi har att erbjuda dig!