5 bra musikpodcasts du bör känna till

Foto: Stock
Tekst: Amanda Bloch & Ida Hummelgaard

Det är ingen hemlighet att en del av musikindustrins mest underliggande mekaniska krafter mycket väl kan vara lite långhåriga att bekanta sig med – MEN vi har hittat 5 bra podcaster som tar upp några av branschens spännande teman och verkligheter, bland annat om A&R: s roll, copyright- lagar, strömmande data och den breda pop världen.

The Future of What

Det amerikanska indiemärket Kill Rock Stars startade våren 2015 sin podcast “The Future of What”, där regissören och den erfarna musikexpert Portia Sabin diskuterar ämnen om allt från Spotify Royalties, streaming format och framtiden för musikindustrin, till exempel när det gäller AI (artificiell intelligens). Podcasten fokuserar på olika indie etiketter och olika musikgenrer, till skillnad från så många andra podcasts som talar om vanliga pop artister och skivbolag som Universal eller Warner. I varje avsnitt varje vecka besöks Sabin av personer från musikbranschen, som på ett lättabsorberande sätt förklarar trender i branschen som är förståeliga för både insiders och outsiders.

Music Business Worldwide Podcast

Den brittiska tidningen Music Business Worldwide har sedan 2015 gett sina läsare en global inblick i vad som rör sig i musikbranschen, och som så många andra plattformar har de också utvecklat sitt format för en podcast. Det är dock lång tid mellan deras avsnitt, men det betyder också att de är extremt skarpa och faktiska. I deras senaste avsnitt hör vi om flera av de stora streamingtjänsternas kamp mot betalning för låtskrivare – med kommentarer från regissören för det amerikanska företaget NMPA (National Music Publishers Association). Denna podcast är för industrins finsmakare, som också följer väl debatterade ämnen.

Switched on Pop

Denna podcast handlar inte så specifikt om musikindustrin, utan mer allmänt om det breda pop världen. Den amerikanska musikologen Nate Sloan och låtskrivaren Charlie Harding har sedan 2014 grävt in i frågor om popgenren och nördade kompositions- och produktions detaljer i musik från artister som Taylor Swift, Mark Ronson, Justin Timberlake, Ariana Grande, Beyoncé och Troye Sivan. Till exempel, om du har funderat på hur de stora popträffarna är konstruerade, när artister började använda autotune, eller varför låtar blir kortare och kortare, så är detta den perfekta podcasten. Förutom de två herrarna som talar om de stora stjärnorna, har de också några väl reflekterade punkter om det lite djupare politiska skikten i musiken som handlar om ras, kön och sexualitet.

Popcast

Man kan njuta av den skarpa journalistiken på den hyllade amerikanska tidningen The New York Times musikpodcast. Med popkritikern och musikkritikern Jon Caramanica som värd kommer du att guidas genom de senaste trenderna och nyheterna inom musikvärlden. Journalisten dyker in i stora och små ämnen med ett samhällskritiskt perspektiv och har nyligen täckt det mycket diskuterade temat om separationen av mellan artisternas musik och privata liv – med fall av R. Kelly, Ryan Adams och senast Michael Jackson. Medan artisterna ofta är i fokus diskuterar denna podcast också ämnen som streaming, politiken bakom Grammy Awards och soundcloud-formatet.

Poplyst

De två musikvetenskap studenterna Sofie Aukdal och Niels Jul Bruun står bakom podcasten “Poplyst”, som titeln antagligen antyder, dyker in i popmusikens olika aspekter och fenomen. De två vännerna och medstudenterna pratar om allt från album utgivningar till socialt relevanta ämnen – som i avsnittet “Poplight # 11 – När träffar #Meetoo popmusik?”. Podcasten som denna berör inte branschens ämnen utan handlar mer allmänt om vad som rör sig i musikbranschen. Ändå tycker vi att det förtjänar en plats på listan, eftersom de två värdarna har några riktigt skarpa punkter och samtidigt har en musikalisk professionalism som bidrar till att ämnena blir super nördiga och djupgående – på det coola sättet.

Har du drömmar om en framtid i musikbranschen? Innovative Music Management kan hjälpa dig ta klivet