5 musikdokumentärer, som gör dig klokare på branschen.

Tekst: Björk Aabling, Johanne Nickelsen og Ida Hummelgaard
Foto: Stock

Musikdokumentärer är inte precis ett utgående format – det finns idag många exempel där några av musikhistoriens största artister som The Beatles, Nina Simone, Quincy Jones och Amy Winehouse berättar sin historia i detaljerade produktioner. Men hur är det bakom kulisserna hos de stora stjärnorna?

Vi har gjort en lista över några av de lite mer sällsynta dokumentärerna, vars fokus är de många aspekterna av musikindustrin – här dyker vi bland annat in i en av musikindustrins största företag EMI och årtusendets paradigmskifte i global musik förbrukning …

“Artifact” (2012)

I musikindustrin finns det en evig historia som upprepar sig – och det är striden mellan de passionerade artisterna som brinner för sin musik och de marknadsorienterade branschfolket som måste ha en finansiell verksamhet. Detta är den aspekt som dokumentären “Artifact”, baserat på bandet Thirty Seconds to Mars och sångaren Jared Letos kamp mot skivbolaget mastodon EMI, som redan 2008 stämde bandet för 30 miljoner dollar när en tvist uppstod om royalty (vad artisterna får betalt.). Man följer Jared Leto och co. i ett försök att komma ur kontrakten vid en tidpunkt då de samtidigt gjorde albumet This is War – och därigenom få inblick i den andra sidan av bordet och de interna strider som kan vara mellan artist och skivbolag.

“Everything is a Remix” (2010)

I dokumentären “Everything is a Remix” tar den amerikanska filmskaparen Kirby Ferguson upp det mycket diskuterade fenomenet som alltid har präglat musikbranschen – nämligen copyright. Den fina linjen mellan att inspireras av andra att olagligt stjäla grundläggande musikaliska element – det här är en diskussion som till stor del beror på den juridiska aspekten av musikbranschen. Dokumentären tar med dig på en historisk tidsresa och ställer frågor om var gränsen går och vad du kan tillåta. Kväver du kreativiteten genom att låna från och bli inspirerad av andra eller främjar du den? Om du är nyfiken på rättigheterna i musikvärlden och vill lära dig mer om de bästa exemplen där tidigare låtar har remixats eller samplats, bör du definitivt kasta dig över den här pärlan.

“EMI: The Inside Story” (2016)

Som en uppföljare till den tidigare nämnda “Artifact” kan du mycket lämpligt sitta ner för att titta på “EMI: The Inside Story”, där du ser det legendariska skivbolaget inifrån. BBC-dokumentären kallad EMI, ett av de viktigaste skivbolagen i Storbritannien och världen, och har representerat band som Queen, Pink Floyd, Iron Maiden, The Beatles och många fler. Dokumentären förklarar skivföretagets upp- och nedgångar och inkluderar intervjuer med bland andra Queen, Pink Floyd och Pet Shop Boys samt tidigare anställda i företaget som berättar sina hemligheter och insiktsfulla berättelser om skivbolaget.

“Music Moguls: Masters of Pop” (2016)

BBC:s dokumentärserie berättar i tre delar om personerna bakom musikens största namn. Faces, (ELO) och Scooter Braun (Justin Bieber). Det andra avsnittet “Melody Makers” berättar, som namnet antyder, om producenter och hitmakare som Trevor Horn, som blev en avgörande röst i 80-talets pop produktion, Tony Visconti (David Bowie), Nile Rodgers (CHIC) och många fler. Det tredje och sista avsnittet “Myth Makers” tar dig bakom kulisserna för PR och berättare bakom stora musiknamn som Taylor Swift, Jimi Hendrix och David Bowie. Under alla tre delar av serien hittar du också spännande intervjuer med bland annat Adeles chef och en längre sekvens, där olika framstående spelare i musikbranschen berättar om legenden Peter Grant, som var chef för Led Zeppelin på sin tid.

“Downloaded” (2013)

2000-talet kännetecknas av förmågan att dela någonting med resten av världen med ett enda klick – detta gäller också musik, och det är precis den aspekten som dokumentären “Downloaded” kallad: digital fildelning och download-generationen. Efter millennieskiftet skedde en betydande förändring på musikmarknaden och den globala musik konsumenten fick plötsligt nya möjligheter att sätta spelreglerna för sitt sätt att lyssna på och äga musik. Dokumentären går in på början av 00-talets fildelningstjänst Napster och förklarar dess historia och de problem som uppstod i musikbranschen i efterdyningarna. Du får en fullständig inblick i fördelarna och nackdelarna med digital fildelning och exklusiva intervjuer med till exempel Don Jenner från Sony Music och sångare från Nine Inch Nails Trent Reznor. ”Downloaded” är en viktig dokumentär om bakgrunden för att förstå den nuvarande musikmarknaden och utvecklingen av hur vi konsumerar musik.