5 spelningslokaler att hålla ett öga på i Göteborg

Vill du ha bättre koll på Göteborgs musikscen? Här kan du läsa om lokaler och arenor att besöka för att hänga med i stadens musikliv.

Pustervik

Kanske en av Göteborgs mest ikoniska scener. Hit bokas både internationella och svenska artister. Pustervik startades under 1970-talet, men lokalerna har stått i anslutning till Järntorget sedan 1920-talet. I starten bedrevs även teaterverksamhet här, men nu är företaget mer känt för den täta bokningen av kända och grymma artister. Spelningarna är det centrala hos Pustervik men de håller även i stående nattklubbskvällar på helgerna. I slutet av april kan du se Movits! spela här och i maj kan du lyssna till norska Highasakite. Här kommer du till hemsidan!

Oceanen

Med en lokal belägen vid Stigbergstorget är Oceanen en spännande del av Majorna såväl som av Göteborgs musikscen. I över lite mer än 25 år har Kulturhuset Oceanen varit aktiva på platsen men från 2014 har de etablerat sig mer och mer med fina artistbokningar. Oceanen beskrivs av festivalen Way Out West som en scen där du kan se mindre akter som förväntas bli framtidens stora namn. I april kan du se svenska artisten Hannes spela två konserter i byggnaden. Kolla in lokalens hemsidan här.

Stora Teatern

Med anor från 1800-talet är Stora Teatern en självklar del av Göteborgs konsertscen. Lokalen drivs av Göteborgs Stad och beskriver sig själva med följande ord “Vem du än är, finns det någonting för just dig i vårt omfångsrika program. Det kan vi lova.” Lokalen består av tre scener och hela huset har ett omfång på 3650 kvm! Här kan du se en rad olika akter. Senare i vår kan du bland annat svänga med i tonerna av Jill Johnsons Havanna Tour. Här kommer du till verksamhetens hemsida.

Musikens Hus

Musikens Hus är en gammal industribyggnad i hjärtat av Majorna (väldigt nära Oceanen). Här kan göteborgare och turister avnjuta livemusik när den är som bäst. Tar du dig hit kommer du till en av Göteborgs hippaste stadsdelar. Lokalen har även ett brinnande engagemang för miljön som lyser igenom i mycket de gör. De har bland annat en egen liten trädgård med odlingar utanför huset. Verksamheten drivs även av sol – ja, de har solceller på taket! Kul med ett företag som tänker i annorlunda banor. Musikens Hus arrangerar enskilda konserter, men även festivaler och klubbkvällar med DJ-gig. Här kommer du till hemsidan!

Ullevi

Sveriges största utomhusarena! Den byggdes inför fotbolls VM 1958 men fungerar idag inte bara som idrottsanläggning. Arenan har huserat stora namn, bland annat har Håkan Hellström såklart hållit sina stora och omtalade konserter här (han har publikrekordet på 70 144 personer sedan år 2016). Listan över internationella artister och band som giggat här är lång. Kanske är en av de mest omtalade när Foo Fighters sångaren Dave Grohl ramlade av scenen och bröt foten, men fortsatte att genomföra konserten. Andra stora namn som besökt arenan är Coldplay, Ed Sheeran och U2. I sommar kan du återigen se Håkan Hellström. Eller varför inte festivalen Summerburst? Här kommer du till Ullevis hemsida.

Är du intresserad av arbetet som sker bakom scenen eller bakom artistens framförande på scenen? Då kan Innovative Music Management vara kursen för dig. Spana in KURS & PRIS för mer information.

Text: Linn Hammarlund

Foto: Pexel