De 5 bästa svenska musikböckerna du borde läsa för att förstå Sveriges musikhistoria!

Musik har alltid varit en viktig del av våra liv och har förmågan att beröra och påverka oss på så många olika sätt. En bra musikbok kan ge dig en djupare förståelse för musikens historia, dess kultur och betydelse för samhället. Här är de 5 bästa svenska musikböckerna som du borde läsa för att få en inblick i Sveriges musikhistoria och hur musiken har format vår kultur.

  1. “Roffe – en biografi om Stefan Sundström” av Hans O Sjöström

Stefan Sundström är en av Sveriges mest folkkära artister och i denna biografi får du en inblick i hans liv, musik och personlighet. Boken skriven av hans nära vän Hans O Sjöström ger en intim och personlig bild av Sundström, och bjuder på många spännande historier om hans liv och karriär.

  1. “Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva” av Ann Heberlein

Denna bok är en självbiografi av Ann Heberlein, som är en känd musikvetare och författare. I boken berättar hon om sin kamp med depression och hur musiken har hjälpt henne att övervinna det. Boken ger en djupare förståelse för musikens kraft och dess betydelse för vår psykiska hälsa.

  1. “Evert Taube – Liv och diktare” av Sven-Bertil Taube

Evert Taube är en av Sveriges mest ikoniska artister och i denna biografi, skriven av hans son Sven-Bertil Taube, får du en inblick i hans liv och karriär. Boken ger också en inblick i hur musiken har påverkat Sveriges kultur och samhälle.

  1. “Flickan och snömannen – en bok om Ted Gärdestad” av Elisabeth Sörenson

Ted Gärdestad var en av Sveriges mest talangfulla artister, men också en person som kämpade med psykisk ohälsa och missbruk. I denna bok får du en inblick i hans liv och karriär, men också en förståelse för hans personliga kamp. Boken ger också en inblick i musikindustrin och dess påverkan på unga artister.

  1. “100 svenska visor och deras ursprung” av Fredrik Lindström

Visor har alltid varit en viktig del av den svenska musikkulturen och i denna bok får du en inblick i dess historia och betydelse. Fredrik Lindström undersöker de 100 mest kända svenska visorna och berättar deras ursprung och historia. Boken ger en djupare förståelse för visans betydelse för Sveriges kultur och identitet.


Sammanfattningsvis, om du är en musikälskare eller bara intresserad av Sveriges musikhistoria, så är dessa 5 svenska musikböcker ett måste att läsa. Var och en ger en unik inblick i olika aspekter av musikens betydelse för vårt samhälle, och kan ge dig en djupare förståelse för musikens kraft och dess påverkan på våra liv.