Vad kan jag bli? #1 Music Supervisor

Det är många som drömmer om att arbeta i musikens värld. Men branschen är bred och yrkena är många. Därför har vi på Innovative Music Management tittat lite närmare på vissa jobbtitlar, denna gång yrket Music Supervisor. Är det någonting för dig? 

Vad är en Music Supervisor?
Besitter du ett intresse för film och musik? Som fokuserar mer på soundtracken i filmer än själva handlingen? I så fall kan detta yrket vara något för dig. Det är nämligen en Music Supervisor som bestämmer musiken till filmer, serier och reklam. En avgörande roll för att kunna skapa storslagna, känslostarka scener. Utan musik förlorar de sin prakt.

Som Music Supervisor ansvarar du över alla musikrelaterade delar i projekt. Från början till slut. Det innebär att du arbetar tillsammans med projektets beslutsfattare och har inflytande på den musikaliska tonen och stilen. För att bli bra på yrket gäller det alltså att hitta musik som knyter samman allting: manus, karaktärer och syfte. Det gäller att hitta och förstå kärnan i projektet, för att sedan kunna lägga till musik. Ett utmanande och spännande yrke som passar dig som gillar att göra research och har stor idéhöjd samt kreativitet.

Arbetsuppgifterna
Utöver ansvar över musik har en Music Supervisor flera arbetsuppgifter. I det dagliga arbetet innefattar det en hel del kommunikation med projektets team, musikletande, ekonomiska frågor och juridiska rättigheter. Tillsammans i teamet kommer ni fram till önskat resultat och därefter kan du hitta den perfekta musiken. Ekonomiska frågor berör kostnaden för musikens leverans och det juridiska rättigheterna gäller för att kunna hantera både nya och redan befintliga inspelningar. Yrket innebär alltså ett ansvar över varje musikrelaterad del, och du kommer sällan att bli understimulerad. Det finns alltid något att göra, läsa på om eller hitta. Perfekt för den som gillar att experimentera med musik och djupdyka i research. 

Har du vad som krävs? 
Känns Music Supervisor som ett yrke för dig? Roligt! Det är en bred roll som kräver lite kunskap och erfarenhet, men framförallt vilja. Det är fördelaktigt att ha: 

  • Vetskap/känsla om hur musik påverkar visuell media
  • Kännedom gällande musiks juridiska rättigheter  
  • Ett starkt nätverk inom musikbranschen 
  • Egenskaper som nyfiken, organiserad, tålmodig och kunna ta plats
  • Lyhördhet och god social förmåga 
  • Stor kreativitet inom musik 

Det finns många sätt att bli Music Supervisor. Exempelvis hos oss på Innovative Music Management finns utbildning med undervisare och kurskamrater som har stora kontaktnät och vägar in i musikbranschen och yrket. Vill du veta mer? Läs mer här!