Intervju med Lotta Liljefjäll, grundare av artist management och bokningsbolaget LiKe Music Sweden AB.

Text: Fanny Isgren
Foto: Peter Knutson

Lotta Liljefjäll är grundaren, tillsammans med hennes man Kent Liljefjäll av LiKe Music Sweden AB som är ett artist management och bokningsbolag. Idag har de artister som Sanna Nielsen och Hanna Hedlund hos sig. Lotta har en lång karriär i musikbranschen och har innan hennes nuvarande arbete jobbat på bl.a skivbolaget MNW Records i 10 år. Läs vår intervju med Lotta här, där hon berättar om arbetet som Artist Manager, det roligaste i yrket och så delar hon med sig av sina bästa tips och råd till dig som vill arbeta inom musikbranschen. 

Lottas intresse för musiken och starten på karriären.

Redan vid tidig ålder och under uppväxten har sång och dans varit en del av familjen. Lotta, hennes bröder och föräldrar spelade instrument och lyssnade på olika skivor, och på Lottas dagis fanns ett piano där hon ofta satt och spelade låtar som hon hört på barnprogrammen på tv. Lottas dagisfröknar uppmärksammade tidigt att hon spelade helt på gehör och informerade föräldrarna.

– Så en dag stod det ett piano även hemma i vårt vardagsrum, till min stora lycka.”

Tidigt visste Lotta att hon ville arbeta i branschen. Hennes pappa jobbade som ekonomisk rådgivare för flera svenska artister och i och med hans jobb kom hon snabbt i kontakt med hela musik- och underhållningsbranschen. Något som ännu mer stärkte på hennes intresse och vägval om att hon en dag absolut skulle jobba inom denna bransch.

– När jag slutade gymnasiet började jag jobba på skivbolaget MNW Records och jobbade där i ca 10 år. Därefter jobbade jag på olika turnéproduktionsbolag samt artist management/skivbolag. År 2012 startade jag och min man Kent Liljefjäll vårt egna artist management/bokningsbolag LiKe Music Sweden AB.

Arbetet som Artist Manager och det roligaste i arbetet

Idag jobbar Lotta som artist manager på företaget LiKe Music Sweden AB som hon grundat tillsammans med sin man Kent. Vi frågade vad jobbet som Artist Manager innebär.

– Att jobba som artist manager innebär att jag är rådgivare till artisten i alla frågor som rör artistens karriär, har full koll på artistens kalender samt att är kontaktpersonen mellan artist och media/turnébolag/skivbolag/arrangörer etc.

Lotta berättar också att tillsammans med artisten sätter de upp delmål dit de vill nå med artistens karriär och jobbar sedan konstruktiv mot detta mål. Hon ser också till att artisten lägger allt sitt fokus på det kreativa och Lotta sköter det administrativa, såsom gageförhandla och skriva kontrakt. Vi frågade också om hon stött på några motgångar i karriären, och där har hon jobbat på snyggt.

 – Än så länge ingen motgång, tack och lov!

 Att Lotta älskar det hon jobbar med är ingen tvekan om. När vi frågade vad det roligaste med yrket är så berättar hon om förtroendet som skapas mellan manager och artist är så viktigt i hur samarbetet faller ut. Idag har deras artister “många strängar på sin lyra” som Lotta beskriver. Så en del av arbetsdagen kan ibland bestå av följa med in i skådespelar världen genom att de medverkar i musikaler och tv-serier.

– Älskar allt det kreativa, det var det som från början var min stora drivkraft till att få jobba med detta. Häftigt också att få möta fansens reaktioner och kommentarer, då påminns man om varför det vi gör är så viktigt. Vad musiken betyder för människan.

Vi frågade Lotta om ett minne som har en speciell stark plats i hjärtat. Här berättar hon om när deras artist Sanna Nielsen vann Melodifestivalen 2014 med låten “Undo”. Vilket var strax efter att Lotta och hennes man Kent hade startat deras egna artist management bolag.

– Det var en sådan häftig känsla och kändes som en riktig arbetsseger, att vi som oberoende lite bolag uppnådde denna stora seger med allt vad det innebar. Där ser man också bevis på att drömmar kan slå in om man bara vågar ta steget och följa sina drömmar, som vi gjorde då vi startade vårt egna bolag. 

Lotta beskriver det som att de blev fria att kunna ta mötet med vem eller vilka de ville och skapa bästa förutsättningar för deras artister i deras karriärer.

Lottas tips och råd för de som drömmer om en karriär i musikbranschen.

Som avslutningsvis frågade vi Lotta om hennes bästa tips och råd för de som drömmer om en karriär i musikbranschen, och förutsättningarna för att kunna jobba i denna bransch är att man har ett grundmurat intresse för musik och andra människor, samt en förmåga att kunna ha flera bollar i luften samtidigt menar Lotta.

– Du blir ju en sorts projektledare så det gäller att kunna synka flera saker samtidigt för att kunna ha koll. Du kommer även att jobba oerhört tight med artisten samt ha kontakt med en massa olika människor så som arrangörer, journalister, skivbolags folk etc. så du kan ej vara en ensamvarg utan måste tycka om att jobba med andra människor.