“Jag skulle definitivt rekommendera folk som är musiker och kommer från en musikbakgrund att läsa kursen”- Peder Ekman, tidigare kursdeltagare

Foto: Privat
Text: Sofia Leine

På Innovative Music Management finns det både deltagare som i samband med kursen tar sitt första steg in i musikbranschen och deltagare med en lång musikkariärr i bagaget. Jag blev nyfiken att höra mer om hur en person som redan var etablerade i musikbranschen upplevde kursen och kontaktade därför Peder Ekman som läste kursen under våren 2018.

Peder är i grunden utbildad musikpedagog och sångare och har sedan flytten från Småland till Stockholm 1996 haft musiken som yrke. Hans arbete har innefattat allt från musikpedagogik till studiojobb, turnéer och framträdanden på diverse bröllop, dop och begravningar. Peder har alltid haft ett intresse för pedagogik och en vilja att arbeta på andra sidan branschen med utvecklingen av artister. När jag frågar varför han valde att läsa kursen svarar han:

“Det var management-biten som lockade mig samtidigt så var jag 46 då, så jag kände att det hade varit kul att gå en hel utbildning, men jag kände inte för att flytta från Stockholm ner till Växjö till exempel. Jag kände inte heller att det var läge att lägga 3 år på en hel utbildning, dels för jag är så gammal som jag är, dels för att jag har bott här så länge och dels för att jag tror att det ändå handlar om kontaktskapande och nätverkande. Så jag tyckte att Innovative Music Management erbjöd en bra bredd och en lagom dos till att börja med också för att se om man tyckte att det var kul och intressant eller inte”

Tiden efter kursen

Det är nu två år sedan Peder läste kursen och idag arbetar han med lite av varje inom musikbranschen. Han arbetar administrativt med bandet Isaac And The Soul Company samtidigt som han arbetar som manager, artistutvecklare och egenföretagare, där han förmedlar musiker till högtidstillfällen. När det kommer till huruvida han har användningen av det han lärde sig på kursen i sitt nuvarande arbete säger han följande: 

“Det har jag tillvida att jag tycker att man skrapar på ytan och sen kunnat precisera utifrån det och se vad man behöver läsa vidare om. Allt det som var på kursen var inte inom ramen för precis det som jag skulle vilja jobba med, men man fick en idé om hur man kan ta sig vidare och sådär, så det tyckte jag absolut”

När jag sedan frågar honom om vad det främsta han fick ut av att delta på Innovative Music Management svarar han: 

“Jag har haft och har fortfarande kontakt med några som gick utbildningen men framförallt några som höll i föreläsningarna, som har varit väldigt hjälpsamma och sådär som man kan skicka ett mail till och fråga saker om och sådär. Sen också att det var diskussioner och case-studier på de här lördagarna då jag gick kursen tyckte jag var väldigt bra” 

Varför kursen även passar musiker

Peder berättar även att det i hans klass var många med en musikerbakgrund. Han menar att anledningen till att musiker läste kursen inte nödvändigtvis var för att skapa sig en ny karriär utan istället för att få mer koll på musikbranschens olika delar. Han förklarar att han tidigare rekommenderat kursen till andra och även skulle vilja rekommendera den till både personer med och utan relevanta erfarenheter. Han beskriver sedan mer specifikt varför han skulle rekommendera andra musiker att läsa kursen: 

“De flesta musiker tycker att det är ganska tråkigt med det där med administrationen, juridiken, PR och hela den biten och det är ofta därför man skaffar sig en manager, men det är något som var och en måste ha koll på, iallafall en grundläggande koll. Så jag skulle definitivt rekommendera folk som är musiker och kommer från en musikbakgrund att läsa kursen”

Framtidsplaner

Vi avslutar intervjun med att prata om Peders planer inför framtiden. Han berättar då att han kommer fortsätta på music management-spåret och att han har har en artist som han förhandlar med för tillfället, men att han samtidigt kommer fortsätta arbeta brett inom musikbranschen. 

Vill du också lära dig mer om musikbranschens olika delar? Läs mer om kursen Innovative Music Management: