JOBB I FOKUS: A&R

Vad kan du bli och arbeta som inom musikbranschen? Positionerna och valen är många. En av de mer omtalade och eftertraktade yrkesrollerna är A&R – men vad gör egentligen en A&R och vad krävs för att arbeta som det? Häng med när vi försöker reda ut det!

Vad betyder yrkestiteln?

 
A&R står för artists & repertoire. Det betyder kort sagt, en person med ansvar för artister och deras repertoar (musikkatalog).

Vad gör en A&R?

 
En A&R ansvarar både för att hitta nya talanger och för att arbeta kreativt med befintliga artister på ett skivbolag eller musikförlag. En A&R har projektledningsansvar för allt som rör artisten och jobbar nära artistens management. En A&R har som uppgift att hjälpa och coacha artister musikaliskt vid ex. skivproduktion, låtval och singelsläpp men ger även stöd till artister i frågor som rör visuellt framförande, partnerskap, promotion och val av marknadsföringskanaler.

Vad krävs för att bli det?

 
För att arbeta som A&R bör du kunna bocka av de flesta av dessa punkter:

       Du har ett stort och bra kontaktnät med ex. musikförläggare, producenter, låtskrivare, regissörer och music supervisors.
       Du har ett intresse och brinnande engagemang för de artister du arbetar med.
       Du har kunskap om och erfarenhet av musikbranschen.
       Du älskar musik.
       Du är uppdaterad på ny musik och nya trender.
       Du har en bakgrund som musiker eller inom exempelvis musikproduktion eller musikjournalistik.
       Du kan ge kritik och vara ärlig.

Var arbetar en A&R?

 
En A&R arbetar oftast på ett skivbolag, musikbolag eller musikförlag. I Sverige finns det A&R:s på alla de stora majorbolagen Universal Music Group, Sony Music Sweden och Warner Music Sweden, men även hos exempelvis TEN Music Group, Record Union och Playground Music Scandinavia.