JOBB I FOKUS: MUSIC SUPERVISOR

Många drömmer om att bli en del av musikbranschen. Men det kan vara svårt att veta vilka yrken som egentligen finns och vad som döljer sig bakom titlarna. För att skapa lite mer klarhet i detta har vi kikat närmare på ett antal olika yrken och denna gång riktat in oss på titeln Music Supervisor.

Vad är en Music Supervisor?


Intresserar du dig för både film och musik? I sådana fall är du nog en av dem som minns soundtracken till många av de stora filmklassikerna. Musik och film går hand i hand och skapar tillsammans en gemensam helhet som får oss att känna, reagera och minnas. Musiken har ofta en avgörande roll för att definiera och sätta prägel på en film och att finna denna musik, det är en av de uppgifter som tillhör en Music Supervisor.

En Music Supervisor är den som ansvarar för musiken i projekt såsom spelfilmer, tv-serier och reklam. Music Supervisorns arbete omfattar allting rörande de musikrelaterade delarna, i alla faser av ett projekt, från utveckling och förproduktion, till produktion, efterproduktion, leverans och strategisk marknadsföring. Detta innebär att en Music Supervisor arbetar tätt inpå projektets beslutsfattare och har stort inflytande på projektets musikaliska vision, ton och stil. Det gäller att finna samspelet mellan manus, skådespel och musik för att skapa en helhet som gör projektet minnesvärt. Som Music Supervisor är det därför avgörande att lägga tid på att sätta sig ordentligt in i projekten, för att kunna se till att musiken blir en kompletterande del som svetsas samman med och lyfter resten av projektet.

Vilka arbetsuppgifter har en Music Supervisor?

En Music Supervisor ansvarar för allting inom projektet som rör musik och en stor del av arbetet går ut på att kommunicera med andra yrkesgrupper. Det dagliga arbetet består bland annat av följande arbetsuppgifter:

  •  Kommunikation med andra yrkesgrupper, såsom filminstruktörer, producenter, ljudtekniker, kameratekniker, nätverksledare, kunder, ansvariga inom reklambranschen, distributörer och så vidare.
  • Hitta soundtracks och musik till trailers. Få fram den musik som tillsammans med visuell media skapar det önskade resultatet.
  • Hantera och säkerställa juridiska rättigheter för både nya och redan existerande inspelningar.
  • Hantera de kostnader som är förbundna med musikleverans.

Vad krävs för att kunna bli Music Supervisor?

Rollen som Music Supervisor är bred och för att lyckas i yrket krävs därför kunskap och erfarenhet inom flera olika fält. Fördelaktigt att ha med sig är:

  • Ett starkt nätverk inom musikbranschen
  • Vetskap om hur musik påverkar visuell media
  • Kännedom om musikrättigheter
  • Musikalisk kreativitet
  • Förmåga att vara organiserad och ha tålamod

För att trivas i rollen som Music Supervisor är det också en fördel om man tycker om att vara en del av en längre process och att samarbeta med många olika typer av människor. Som person bör man vara öppen, nyfiken och kunna ta för sig.

Vill du också arbeta inom musikbranschen?

ANSÖK OM EN PLATS PÅ INNOVATIVE MUSIC MANAGEMENT