Jobb i musikindustrin #5 Tour Manager

Tour manager är en viktig roll inom musikindustrin som ansvarar för att organisera och koordinera turnéer för artister och band. En tour manager är ansvarig för allt från bokning av resor och boende till att hantera budgetar och schemaläggning av spelningar. Här är några steg som kan hjälpa dig att bli en tour manager:

  1. Förstå vad en tour manager gör: Det är viktigt att ha en grundläggande förståelse för vad en tour manager gör innan du försöker bli en. En tour manager är ansvarig för att organisera turnéer, hantera researrangemang, boende och transport samt se till att bandet eller artisten följer tidsscheman och håller sig inom budget.

  2. Skaffa erfarenhet inom musikbranschen: För att bli en tour manager är det viktigt att ha erfarenhet av att arbeta inom musikbranschen. Det kan vara som musiker, ljudtekniker eller annan roll inom branschen. Att ha erfarenhet av att resa och organisera evenemang kan också vara till hjälp.

  3. Utveckla dina färdigheter: Tour manager-rollen kräver en mängd olika färdigheter, inklusive organisation, kommunikation och förhandlingsförmåga. Det är också viktigt att ha kunskap om musikproduktion och ljudutrustning.

  4. Skapa dina kontakter: Bygg dina kontakter inom musikbranschen genom att gå på evenemang och nätverka med andra yrkesverksamma inom branschen. Var aktiv på sociala medier och följ artister och band som du är intresserad av.

  5. Skaffa en utbildning: Det finns många utbildningar som är relevanta för att bli en tour manager, inklusive kurser inom musikindustrin, event management och turism.

  6. Bli en assistent: Att arbeta som assistent till en etablerad tour manager kan vara ett bra sätt att lära sig yrket och få värdefull erfarenhet. Det ger dig också möjlighet att bygga kontakter inom branschen och lära känna olika artistteam.

Sammanfattningsvis kräver rollen som tour manager en mängd olika färdigheter och erfarenheter inom musikbranschen. Att skapa kontakter, skaffa en utbildning och arbeta som assistent kan alla hjälpa dig att bli en framgångsrik tour manager. Det är en krävande roll som kräver hårt arbete och tålamod, men det kan också vara en mycket givande karriär för den som är passionerad om musik och evenemang.

Visst låter det spännande? Har du drömmar om en framtid i musikbranschen? Hos oss på Innovative Music Management finns utbildning med erfarna undervisare som har stora kontaktnät och kan skapa dig vägar in i musikbranschen.