Jobb i musikindustrin #1 Booking Agent

Bild: Unsplash

Är du intresserad av musikbranschen men har svårt att veta vad alla jobb innefattar? Musikbranschen är bred och kan innefatta en mängd olika jobbmöjligheter. Vad kan man egentligen bli? I denna artikel dyker vi ner och berättar mer om vad en Booking Agent sysslar med samt vilka färdigheter som kan vara fördelaktiga att ha.

När du arbetar som Booking Agent ansvarar du för att boka konserter för olika artister för exempelvis turnéer, festivaler eller radiospelningar. En bokningsagent planerar för artister framåt i tiden och utvecklar artisternas karriärer genom strategier för kommande bokningar. Vissa bokningsagenter tillhandahåller alla stilar av artister och musiker, allt från klassisk musik till pop medan andra specialiserar sig på artister, musiker och producenter som arbetar inom särskilda genrer, som rock eller dans.

En bokningsagent arbetar nära artisterna och artisternas management, promotor och skivbolag och oftast arbetar man antingen frilans eller arbetar man för ett musikföretag eller byrå. Som bokningsagent arbetar man oftast på provisionsbasis och brukar få cirka 10-20% i provision av artistens arvode. Det kan vara ett stressigt jobb på många sätt men som kan ge stora möjligheter till belöningar och tillfredsställelse för dem som är fast beslutna att göra ett utmärkt jobb för sina artister och kunder. 

Vilka färdigheter bör en Booking Agent ha? 

När man arbetar som bokningsagent kräver det att man har utmärkt kunskap om musikbranschen, har ett brett kontaktnät, har god koll på marknaden samt kan planlägga det praktiska. Det är likaså viktigt att bygga upp erfarenhet inom musikbranschen, allt arbete som ger dig kontakter inom musikindustrin kommer kunna hjälpa dig. Då arbetet är prestationsbaserat så gäller det att även vara en god kommunikatör samt ha en god förhandlingsförmåga för att kunna förhandla kontrakt, något som ofta kommer med tid och erfarenheter. 

Visst låter det spännande? Har du drömmar om en framtid i musikbranschen? Hos oss på Innovative Music Management finns utbildning med erfarna undervisare som har stora kontaktnät och kan skapa dig vägar in i musikbranschen.