Jobb i musikindustrin #2 Product Manager

Är du intresserad av musikbranschen men har svårt att veta vad alla jobb innefattar? Musikbranschen är bred och kan innefatta en mängd olika jobbmöjligheter. Vad kan man egentligen bli? I denna artikel dyker vi ner och berättar mer om vad en Product Manager sysslar med samt vilka färdigheter som kan vara fördelaktigt att ha.

Vad gör en Product manager?

En product manager sysslar främst med marknadsföringen kring olika artister. Till exempel hjälper de till och tillämpar marknadsföringskampanjer för att maximera försäljningen av musiken av en viss artist, skivbolag eller annan musiktjänst. Vanligtvis är en product manager anställd av ett stort skiv- eller musikbolag och jobbar ofta i team med andra för att ta fram olika strategier för artisters release. Arbetsuppgifter som en product manager har är varierande från kampanj till kampanj. Det kan exempelvis innehålla budgetansvar, planering och framställning av marknadsföringsaktiviteter, implementering av marknadsplaner och ett stort ansvar för både externa och interna partners om kommande releaser. Product managern är alltså ansvarig för artisten och arbetar med områden om hur artisten ska marknadsföras och hur den presterar. Jobbet innefattar många olika arbetsuppgifter och projekt där man får ha många bollar i luften hela tiden. En spännande och utvecklande arbetsroll. 

Vilka färdigheter bör en Product manager ha? 

En product manager bör vara duktig på marknadsföring, strategi och kommunikation. Det är såklart även gynnsamt att ha en stor passion för musik och att kunna uppskatta kreativitet. I en roll som product manager måste man vara beredd på att kunna fatta snabba beslut i en hektisk miljö där alla dagar ser olika ut. Det kan vara fördelaktigt att visa att man verkligen är villig att jobba för att nå sina mål – på så sätt når man oftast sina mål snabbare. Visst kommer man möta på mycket utmaningar i yrket, men du får också möjligheten att se en artist utvecklas och få vara med på vägen. Något som är väldigt häftigt att få uppleva. 


Visst låter det spännande? Har du drömmar om en framtid i musikbranschen? Hos oss på Innovative Music Management finns utbildning med erfarna undervisare som har stora kontaktnät och kan skapa dig vägar in i musikbranschen.