Jobb i musikindustrin #3 Artist Manager

Är du intresserad av musikbranschen men har svårt att veta vad alla jobb innefattar? Musikbranschen är bred och kan innefatta en mängd olika jobbmöjligheter. Vad kan man egentligen bli? I denna artikel dyker vi ner och berättar mer om vad en Artist Manager sysslar med samt vilka färdigheter som kan vara fördelaktigt att ha.

En artist manager är en person som hjälper artister att nå långsiktiga mål, marknadsföra sin musik samt hitta möjligheter. Artist managers formar artisternas karriärriktning samt representerar och rådgiver artister. De planerar helt enkelt in de professionella aktiviteterna och kan även hjälpa till att informera producenter om artisternas arbete. De strävar efter att öka artisternas varumärke för att hjälpa artisterna att nå sina mål. Några av de vanliga arbetsuppgifterna en artist manager kan ha är att schemalägga konserter och turnéer, utveckla artisternas varumärke och uppnå långsiktiga mål, förhandla spelning-och kontraktsavtal, hantera intervjuer och liknande samt hjälp som rådgivning vid avtalsförhandlingar med producenter. Arbetsuppgifterna är ofta varierande beroende på kontrakt och aktiviteter hos den artist de representerar, exempelvis om de representerar ett helt band eller bara en musiker. 

Vilka färdigheter bör en Artist Manager ha?

En artist manager bör först och främst vara duktig på kommunikation och ha en god social förmåga då man ofta kommunicerar med olika människor i branschen, artister och bokning managers. En god förhandlingsförmåga är likaså viktigt för att tydligt få fram artistens behov. Man bör kunna stå upp för sig själv och våga förhandla för att se resultat. Som artist manager bör man även vara bra på att hantera stress, ha ett gott tålamod och veta hur man ska prioritera. Man kommer att behöva hålla strikta deadlines vilket kan vara utmanade, man bör därför veta hur man arbetar genom utmaningar på ett konstruktivt sätt. Som artist manager kommer arbetet innefatta att du måste vara kreativ, kunna tänka utanför boxen och hitta nya och innovativa sätt att marknadsföra artisten. PR-kunskaper är också något som kan vara fördelaktigt att besitta för att ha möjlighet att växa och utöka sitt nätverk framgångsrikt.

För att bli en framgångsrik artist manager kan det vara värt att överväga en utbildning då det är svårt att hitta en arbetsplats utan utbildning eller tidigare musikerfarenhet. Du måste också nätverka mycket, utan kontakter kommer du inte långt. Försök att hitta människor i branschen att nätverka med och ta del av deras kontakter. Du kommer tacka dig själv efteråt! 

Visst låter det spännande? Har du drömmar om en framtid i musikbranschen? Hos oss på Innovative Music Management finns utbildning med erfarna undervisare som har stora kontaktnät och kan skapa dig vägar in i musikbranschen.