“Kursen var ett väldigt bra ställe att skaffa kontakter på” – Julia Viktoria, Artist och tidigare kursdeltagare

Julia Viktoria är knappt 18 år gammal och på Spotify kan man redan hitta flera av hennes singlar, däribland “Paralyzed”, “Make it together” och “You will know”. Hon är precis i uppstarten av sin musikkarriär och har nyligen signerat ett kontrakt med managementbolaget Catapult Music Group. Vi har tagit ett snack med henne om var hon hittar inspirationen för sin musik, musikdrömmar och hennes upplevelse av Innovative Music Management – hon är nämligen en av våra tidigare kursdeltagare.

Berätta, hur startade ditt intresse för musiken?

Jag tror att intresset har funnit där hela mitt liv. När jag var yngre så dansade jag väldigt mycket . Jag har alltid haft väldigt mycket kreativa surroundings, jag har omgett mig av kreativiteten när jag var väldigt liten. Jag dansade framför mamma och pappa, och målade mycket. Men sången satte inte igång på riktigt förrän jag var 13-14 år gammal. Men jag vet att jag bestämde mig för att arbeta med någon form av artisteri när jag var 6-7 år. Det var under tiden när MTV fortfarande spelade musikvideos, då satt jag framför dessa videos och var så fascinerad. Jag började dansa och sjunga som dem. Jag insåg att jag också ville ha en egen musikvideo och sjunga på TV:n när jag blir stor. Så jag tror att det var då det väcktes, att det var just artist jag skulle bli.

Var hämtar du inspirationen till att skapa musik?

Artister jag inspireras av är Astrid S, Ariana Grande och Justin Bieber. Justin Bieber har alltid varit en idol för mig, jag var en extrem belieber förut. Men han har inte gjort så mycket musik på sistone, utan han har inspirerat mig i musiken och att han just arbetar som artist. Men jag gillar soundet som Astrid S, Ariana Grande och Zara Larsson har.

Men inspirationen till texten och berättelsen kommer från mitt liv. Jag skriver ju om sånt jag själv har upplevt och relationer jag har gått igenom, med ex, familj eller med mig själv. Jag skriver om sånt jag tänker på för stunden och känslor jag har.

Drömmer du också om en framtid i musikbranschen? Innovative Music Management kan hjälpa dig att ta klivet ut i musikvärlden.

Hur hittade du till Innovative Music Management?

Det var under 2017, när jag gick ut ur nian och skulle ta ett sabbatsår. Jag skulle vila upp mig och fokusera på musiken, och hitta vem jag var och vad jag ville göra i min karriär innan jag började gymnasiet. Då hittade min underbara ‘momager’ (mom+manager, reds. anm.), som nu inte är det längre, kursen. Mamma hjälpte mig att hitta kurser så jag skulle ha något att sysselsätta mig med och inte bara ligga hemma och sova. Då hittade vi Innovative Music Management.

Varför valde du att söka till kursen?

Innovative Music Management intresserade mig för att jag skulle få se hur det är bakom kulisserna, hur det funkar och vad det är som händer i olika delar av branschen. Jag visste ju att jag ville bli artist, men kände att det skulle vara väldigt utvecklande att se vilka människor jag kommer kunna arbeta med. De som undervisar har ju arbetat som bland annat advokater, eller festivalmanager. Det ger ju en väldigt mycket. Jag tror det var själva upplägget, det var på något sätt en större skala.

Har du något speciellt du tog med dig från kursen?

Det kom dit en kvinna som jobbade på ett skivbolag som jag fick väldigt bra kontakt med. Hon hjälpte mig att släppa två av mina singlar som nu finns på Spotify. Kursen var ett väldigt bra ställe att skaffa kontakter på. Sen fick jag kontakt med en av eleverna som har hjälpt mig att fotografera till ett kommande projekt. Kursen är verkligen givande.

Vad är dina planer för framtiden?

Just nu vill jag få ihop så mycket musik och material som jag kan få, för att kunna presentera det för ett skivbolag och få ett team så vi kan göra ett så bra artistprojekt som möjligt. Jag vill kunna leva ut mina mål och drömmar i mitt artistliv.

Innovative Music Management ger dig rätt verktyg för att du ska kunna arbeta i musikbranschen