Mattias Tell, Manager och grundare till Westside Music Sweden: “Jag vet inte vad måndagsångest är.”

Text: Fanny Isgren
Foto: Privat

Mattias Tell är en av grundarna till bolaget Westside Music Sweden, där han idag arbetar som Manager. Mattias själv har alltid haft ett ben in i musiken där han som ung började spela i band, som år senare utvecklades till att han bokade turnéer och 2019 ledde det till att bolaget Westside Music Sweden grundades. Läs vår intervju med honom här, om vad han tycker är viktigast i sitt arbete, om Westside Music Sweden och hans bästa råd och tips.

Intresset för musiken och starten på karriären.

Mattias själv ser det inte riktigt som han haft en “karriär i musikbranschen”. Hans resa och intresse för musiken startade när han var 12 år då hittade punk via en kompis storebror, fick en gitarr i julklapp samma år och sen världens bästa musiklärare i sjuan. Efter det var första bandet bildat. 

“Jag och mina kompisar startade band, spelade in demos, satte upp våra egna konserter, bokade andra band, gjorde fanzines och hittade sen andra som gjorde ca detsamma på andra platser runt om i landet. På så sätt blev vi del av ett sammanhang, och även om supermycket har förändrats är själva kärnan ungefär densamma idag.”

Med den inställningen och bakgrunden började Mattias jobba med musik på föreningen KulturUngdom och försökte där få spinn på saker inom Västra Götaland, där föreningen är aktiv. Vilket utvecklades till att han bokade turnéer med föreningens band i andra länder, knöt kontakter med festivaler och i förlängningen också till att Westside Music Sweden startades.

Vi frågade Mattias vad som har varit mest lärorikt och viktigt under hans resa och karriär, och svaret där blev är dom du har runt dig, och dom du träffar.

“Det har visat sig hundra gånger att någon du kanske inte tror du kommer träffa igen är just den som du sen jobbar med. Jag har en cirkel av folk där många är samma nu som för både ett, tre och tio år sen, och folk jag träffar och lär känna nu kommer säkert vara med om både ett, tre och tio år också.”

Mattias själv har aldrig resonera att “karriären” är det viktiga. För honom, och dom de jobbar med, är det viktigaste att göra jobbet och göra bra saker tillsammans med andra som har samma inställning och som håller på oavsett vilket väder det är.

“En del är intresserade av en karriär, som lika gärna kan vara i vilken bransch som helst, där själva “karriären” är det viktiga. Jag har aldrig resonerat så.”

Och när vi frågar vilka motgångar han har stött på längst vägen så berättar han att motgångar stöter han på hela tiden, men försöker undvika det via planering och rimliga förväntningar.

Westside Music Sweden och det roligaste i arbetet.

Westside Music Sweden är ett litet bolag som startade 2019. Syftet är att försöka skapa en större närvaro av indie-bolag och artister från västra sidan av landet utanför Sveriges. Idag är de 42 partners som alla tror att det går att profilera ett område och dess musikscen om alla inom den jobbar mot samma mål.

“Vi jobbar i tre led: vi backar releaser, vi producerar media och vi skapar relevanta live tillfällen – via turnéer, konserter och festivaler. På så sätt försöker vi lyfta både bolag och artister och förenkla arbetet med att internationalisera deras arbete. Vi gör också Viva Sounds, en klubbfestival som även innehåller en indie-konferens. 2020 ställdes in, såklart, men i december kör vi igen – och det ska bli vansinnigt roligt.”

När vi frågar Mattias vad det roligaste är med hans jobb så är det ett klart svar. Att se utveckling, i alla led! 

“Artister och band som blir bättre och gör bättre resultat, bolag som släpper bra grejer konstant och får ut det brett, att bolag här jobbar med bolag i andra länder, att artister från andra länder och utländska partners kommer hit – allt sånt är otroligt fett.”

I jobbet beskriver Mattias att de jobbar uteslutande med positiva värden, folks ambitioner och drömmer. Och jobbet tar de på största allvar, men samtidigt att det är sjukt roligt. “Jag vet inte vad måndagsångest är.”

Mattias bästa bästa tips och råd för de som drömmer om en framtid i musikbranschen.

Avslutningsvis frågar vi Mattias vilka hans bästa tips och råd är för de som drömmer om en framtid i musikbranschen. Och svaret där blev: att inte drömma om en framtid i musikbranschen.

“Jag tror det är bättre att fokusera på det som kul och på det man älskar att göra. Är det musik är det bara att fortsätta hålla på med det för att det är kul. Med tiden slipas kunskaper och man hittar andra som gör det på samma sätt och så kan man tillsammans med dom bygga något som betyder nåt och som har ett större värde än den egna insatsen. Det är mäktigt som fan.”