Q&A med Tanja Tabrizian

Tanja har en lång karriär med sig, från både politik till underhållning i olika former. Hon har arbetat som PR-konsult och presschef för att nu ha firat ett helt år i sitt eget bolag Tabrizian PR & Management, där hon bland annat är manager för Tousin “Tusse” Chiza. Nedan kan du ta del av hennes spännande karriär och få tips om hur du tar dig in i branschen!

Vår intervju sker digitalt. Jag deltar från ett snöigt Roskilde och Tanja från ett soligt Stockholm. Vädret i huvudstaden och Tanjas soliga personlighet smittar av sig hela vägen ner till Danmark, hon inleder:

Tanja: När du skrev att intervjun skulle ta 15 minuter, så tänkte jag, nu vet hon inte vem hon ska intervjua här, du kommer få stoppa mig!

IMM: Vill du berätta lite kort om dig själv, din karriär och hur du kom in i musikbranschen?
Tanja: Det var ju verkligen ingen självklarhet att jag skulle jobba med PR. Utan jag sökte massa olika utbildningar på universitetet efter gymnasiet. Och det var allt från kostekonom till lärare, men så kom jag in på programmet strategisk kommunikation. Och då tänkte jag, det låter ju kul, det låter som något jag hade tyckt varit roligt på riktigt. Inte någonting där jag behöver lära mig att det är kul, och så var det! Så då pluggade jag på universitetet och så småningom blev jag PR-konsult och efter det har jag jobbat inom en mängd olika roller, PR -konsult, kommunikationsstrateg, press och PR-ansvarig, presschef och kommunikationschef. 

IMM: Oj, det var en lång lista!
Tanja: Ja! och det har varit i väldigt olika branscher. Allt från offentlig sektor till politik och nu har det blivit mest att jag har jobbat med TV och underhållning.

Sedan pratade vi vidare om hennes karriärval och om att hon valde bransch utefter vad som verkade kul och givande på riktigt, men Tanja säger att hon säkert hade funnit intressanta vinklar i alla olika yrken.


Tanja: Hade jag blivit kostekonomi hade jag förmodligen tyckte det var jättekul också! För att i min bakgrund som PR-konsult fick vi en mängd olika uppdrag, det kunde vara allt från infrastruktur till klimat till mänskliga rättigheter och jämlikhet, och jag tyckte att allt på riktigt blev kul så fort jag kom in i det. Det går alltid att hitta en vinkel som kopplar på det mänskliga. När man jobbar med infrastruktur som PR-konsult tänkte jag, så tråkigt, men så insåg jag, herregud det är ju människor som behöver den här infrastrukturen för att ta sig till skola, jobb och till nära och kära. Och då blev det väldigt kul! Så länge det går att koppla till människor och relationer, som det nästan alltid gör, så tycker jag att det är roligt.

IMM: Jag kan bara hålla med! Du har ju jobbat med PR för både Let´s Dance och Idol på TV4. Är det därifrån du fick upp intresset för att jobba med management?
Tanja: Nej, egentligen inte, det kommer från vänner och mitt nätverk som har petat lite på mig och sagt att det här skulle passa dig väldigt bra, du skulle passa som manager. Och jag har hela tiden tänkt: vad gör en manager? Nu har jag varit manager i över ett år, och det som sammanlänkar jobbet med PR och jobbet som manager är att minst 75% handlar om att bygga och vårda relationerna. Sen kanske det har varit lite lättare för mig att komma in och förstå musikbranschen i och med att jag har en bakgrund inom TV och underhållning. Så framförallt mitt nätverk som jag hade från tiden då jag jobbade med TV och underhållning. Nätverket i dessa branscher är nästan samma, absolut inte helt och hållet, men nästan. Kontentan är att båda branscherna handlar om att bygga och vårda relationer. 

Tanja: Och hur allt går till, hur musik-avtal ser ut, det lär man sig. Så har man känsla för människor och gillar att jobba med relationer och människor, då tycker jag att det är väldigt många som kan passa som manager. Det kan såklart se väldigt olika ut, beroende på vem man är manager för, och jag tror att det är väldigt viktigt att sätta sig ner med den specifika klient man har och diskutera om “hur ska vårt samarbete se ut?”

IMM: Ja, och din första klient är Tousin “Tusse” Chiza som vann Idol 2019. Var det därifrån ni började jobba ihop? Och hur kändes det och hur har det varit det första året på ditt eget bolag? Speciellt efter vinsten i Melodifestivalen och deltagandet på Eurovision?
Tanja: Att Tusse vann Melodifestivalen ett par veckor efter att vi började jobba ihop var både väldigt kul och omtumlande!  Och eftersom att jag har känt honom i flera år så visste jag redan innan finalen att han har en väldigt stor chans att vinna, både med den talangen och värmen han besitter. Och det i sig var inte alls en överraskning att han vann, men det blev ju en rivstart för mig som hette duga. Så att på det sättet har det både varit fartfyllt, roligt och intensivt. Och jag hade ju inte så många lediga dagar under 2021! Men det har bara varit kul och jag är väldigt tacksam för att mitt första år med eget bolag har gått så bra.

IMM: Ja, vad kul! Var du också med till Eurovision Song Contest i Rotterdam? 
Tanja: Ja, det var jag! Och jag satt fast på ett hotell i 17 dagar eftersom att det fortfarande var pandemi, men jag var med under alla dagar under Eurovision också!


IMM: Så kul, men Tusse var ju din första klient som sagt, men har du några nya talanger i ditt stall?
Tanja: Ja, det har jag! För när det gick så bra för Tusse gjorde ju det att jag också fick massa uppmärksamhet som hans nya manager. Det var en hel hop med fantastiska personer som hörde av sig och ville ha min hjälp, vilket jag tyckte var roligt. Men eftersom att jag tycker det är väldigt viktigt att man som min klient blir sedd och hörd, och att jag har tid för dom jag tar mig an, har jag valt tre stycken. Så nu har jag då artisterna Tusse och Ida-Lova och sen har jag också Skådespelaren Adrian Öjvindsson.

IMM: Adrian från SVT-serien Eagles om jag minns rätt?
Tanja: Precis, och dom är ju i början av sina karriärer egentligen och de är en sån ynnest att bara få vara med på ett hörn på deras resa. Och sen har vi väldigt roligt ihop också och det är viktigt. 

IMM: Då kommer du lite in i filmbranschen också?
Tanja: Ja precis, och den är ju inte lika främmande, vilket musikbranschen inte heller har varit, men eftersom jag har jobbat med TV och varit inkopplat på lite projekt inom drama förut så har jag bra ingångar och kontakter i den branschen. 

IMM: Ja, det tar oss vidare på nästa fråga, har du några tips till någon som vill jobba med PR och Management? Är nätverket viktigt?
Tanja: Ja, kontaktnät är viktigt, men det jag skulle vilja förmedla är då att om man inte har ett starkt nätverk när man är i början av sin karriär så skapar du dig ett! Släng dig på datorn eller telefonen och googla upp människor, läs på om människor och sen hör du av dig till dom. Jag har gjort så under alla mina år som jag har jobbat. Och nu när jag skulle jobba som manager och inte visste vad en manager gör så ville jag ta reda på, vad är min roll? Vad är skivbolagets roll och så vidare? Det är viktigt att bena ut det. Då googlade jag upp en man, har aldrig hört talas om hans namn, men jag researchade honom och tänkte, han kommer ha svar på mina frågor. Så då ringde jag helt enkelt till honom; “Hej, du vet inte vem jag är, men jag är ny i branschen och jag skulle behöva bollplanka med någon”! Sedan dess har han varit ett jättestarkt stöd sedan jag ringde för över ett år sen! Det är viktigt att du sträcker dig ut och kontaktar folk. Min filosofi är att dom allra flesta vill hjälpa till men att det självklart kan finnas tidsbrist hos många som väljer att säga nej, men då går du vidare till nästa namn bara.

IMM: Det är ett väldigt bra tips! Nu har vi pratat lite om det, med dina nya klienter och sådär, men har du något spännande på gång i framtiden?
Tanja: Ja, men nu ser jag fram emot att få fokusera på mina tre klienter och sen utveckla det andra benet i mitt företag: PR. Men som sagt, jag ser väldigt mycket fram emot mina klienters resa som dom gör och som jag har äran av att vara en del utav! Tusse släpper en ny singel på fredag (1/4) och både han och Ida-Lova släpper varsin EP i vår och Adrian är på massa provfilmningar!

IMM: Spännande! Tack så mycket för att du tog dig tiden och pratade med oss!
Tanja: Ja, tack själv!

Att stoppa Tanja från att prata var inget vi var intresserade av. Hennes karriär är spännande att höra om och inspirerar säkert många att ta slag i saken. Inga mål blir nådda av att avvakta. Ta kontakt och släng dig ut i musikbranschen. 

Text: Linn Hammarlund
Bild: Tanja Tabrizian