Sommarplågan år 1400 f.Kr.

Det diskuteras om vad som kom först av hönan och ägget. Här på Innovative Music Management undrar vi vad som kom först av musiken och människan. Hur gammalt är musik egentligen? Vilken låt var sommarplågan år 1400 f.Kr.? 

Arkeologer har hittat flöjter som är 43,000 år gamla, gjorda av ben och elfenben. Under samma tid som neandertalarna beblandade sig med eurasier. Dessa flöjter kallas paleolitiska flöjter och hittades i grottor, där det även fanns konst från istiden. Troligen fanns musiken redan innan det, men det är ännu oupptäckt. Musik har visat positiv effekt på människors hjärnor och det har troligen alltid varit ett sätt för oss att må bra under svåra tider. Det för grupper samman, utlöser dopamin som sänker våra kroppars stressnivåer och får oss att tänka på annat. Forskare tror därför att musik har funnits långt innan de 43,000 år gamla flöjterna.

Världens äldsta bevarade sången hittades under 1950-talet i ruinerna av staden Ugarit i Syrien. Den har titeln “Hurrian Hymn No. 6“, tros vara 3400 år gammal och var en ode till gudinnan Nikkal. Många historiker pekar på denna som den äldsta bevarade sången. Sången tros ha komponerats i kilskrift av gamla hurriter runt 1300 år f.Kr., och har, med sin nästan kompletta uppsättning noter, instruktioner till hur låten spelas på en sorts 9-strängad lyra. 

Det är många som har försökt att återskapa “Hurrian Hymn No. 6”, men på grund av svårigheter att översätta så finns inget definitiv version. Den mest populära tolkningen gjorde den syriske kompositören Malek Jandali år 2009, då han framförde den antika psalmen med full orkester. Här kan du lyssna!

Vill du vara en del av musikens historia? Anmäl dig till vår musikkurs här!