TOP5 FESTIVALER: FINLAND

Foto: Niko Peltoniemi

Älskar du att åka på festival och att resa- varför inte kombinera dessa två? Det finns oerhört många och spännande festivaler runt om i världen- Vi har samlat 5 festivaler i Finland som helt säkert står på vår bucket list.

Foto: Konstantin Kondrukhov

Flow Festival

Var: Helsinki
När: augusti, 3-dagars festival
Antal deltagare: 75.000+
Acts: 155
Tidigare artister: Frank Ocean, Ryan Adams, Princess Nokia, Lana Del Rey og Kanye West

Flow Festival är en musik- och artfestival där det visuella har hög prioritet.  Festivalen startades som utgångspunkt ut som en liten klubbevent som utvecklades till en unik, musikalisk festival. Flow Festival ligger på ett gammalt kraftverk vilket förklarar det industriella look. Dock har de fortfarande lyckats göra platsen äventyrlig och fantasifull vid att dekorera de gamla byggningen in till den minsta detalj. Festivalen har idag upp till 11 scener som ligger både inomhus och utomhus och deras största scen har kapacitet upp till 25.000 människor. Detta betyder att dem har ett brett urval av genrer där hälften av artisterna är internationella och resten är lokala.

Ett must-see på festivalen är deras Balloon 360-graders-scen som liknar en stor ballong och karakteriseras som hjärtat av Flow Festival. Här är det möjligt att sitta hela vägen runt om scenen för att få en mer intim musikalisk upplevelse. Flow Festival är en möjlighet för dig som önskar att expandera sin musiksmak och uppleva en visuell nice festival.

Foto: Janita Autio / 2017

Ruisrock Festival

Var: Turku
När: Juli, 3-dagars festival
Antal deltagare: 105.00
Acts: 70+
Tidigare artister: Kygo, Nirvana, Metallica, Lukas Graham, Travis Scott, Ellie Goulding, Iron Maiden, Pharrell Willams

Ruisrock var den ultimata rockfestivalen när den startades upp 1970 och är därför Finlands äldsta! Sen dess, har den snabbväxande festivalen blivit mer mainstream men bevarade dock rock fokus. Det är möjligt att uppleva finska artister, internationella artister och inte minst upcoming artister.

Festivalen ligger på den finska ö, Ruissalo, och är omringad av en fin och fredlig naturområde. En av scenerna är placerad precis vid vattnet så det är möjlighet för simning i havet medans man lyssnar och ser artisterna på scenen. Även kryssningsfartyg kör nära festivalen vilket är till för att skapa Ruisrock’s identitet. År 1994 körde ett kryssningsfartyg så nära vattenkanten att bandet slutade spela och tittade ut på fartyget, vilket blev till en upplevelse.

Foto: Arttu Kokkonen / 2017

Ilosaarirock

Var: Joensuu
När: juli, 3-dagars festival
Antal deltagare: 50.000+
Acts: 60+
Tidigare artister: Imagine Dragons, MØ, Royal Blood, Passenger og Volbeat

Ilosaarirock är en populär festival som representerar en stor diverse av genrer i line up. Så om du nu tycker om reggae, hip hop, pop eller rock så är det något för dig.
Det finns fem scener, 60 acts och omkring 50.000 i publiken dock så är festivalen mindre än de tidigare nämnda. Trots detta försöker Ilossarirock att skapa annorlunda och feta events såsom en grafisk tävling om festivalens look och mera.
Förra året under festivalen hände något utöver det vanliga. Alla 789 nakna festival människor samlades i festivalens sjö. Detta var ett försök att komma i Guiness World Record vilket lyckades! SIst men inte minst är det viktigt att nämna att festivalen är organiserat av volontärer som vill stötta live musiken.

Foto: Yö Kirjurilla

Pori Jazz Festival

Var: Pori
När: juli, 9-dagars festival. Huvudkonserterna håller i 3 dagar.
Antal deltagare: 120.000- 160.000
Acts: 91+
Tidigare artister: Miles Davis, Herbie Hancock, The Roots, Alicia Keys og Erykah Badu

Pori Jazz Festival är för alla fans som älskar jazz. Det är konserter kombinerat med gatufest, där artister som Miles Davis och Herbie Hancock har svängt förbi. Därefter kan du uppleva jam sessions på mindre jazzklubber. Något av det bästa med festivalen är självklart att många av konserterna är gratis! Det handlar rent om att ta sina vänner i handen och vandra genom gatorna och landskapet på ön, Kirjurinluoto, i Pori.
Om du tycker om Jazz eller inte så är stämningen på topp och det finns möjlighet för att njuta av sommardagen, sällskapet och jazzen. Du kan ta med din egna mat men det finns också möjlighet för att besöka många matstånd med mat för varje smak. Om du är i närheten, så är den 51 åriga Pori Jazz Festivalen en möjlighet.

Foto: Petri Anttila

Provinssi

Var: Törnävä
När: juni, 3-dagars festival
Antal deltagare: 65.000
Acts: 85
Tidigare artister: Noah Carter, Rammstein, Rage Against the Machine, Die Antwoord, Linkin Park, David Bowie og The Offspring

Provinssi Festival är den sista på listan men detta betyder inte att nivån har sjunkit.
Festivalen har en del år bakom sig eftersom den har existerat sedan 1974. Genom åren har antalet festivaldagar varierat och Provinssi är nu nere på 3 dagar med fest och färger. Varje år inviteras stora etablerade artister såväl som lokala artister att uppträda vilket är med till att skapa möjlighet att öka sin musikala kunskap.
Därutöver är Provinssi Festival känt för sitt fina område nära den vilda nordiska naturen och med en flod som passerar genom platsen. Något av det bästa med Provinssi är att campingområdet ligger så nära festivalområdet vilket ger möjlighet att gå in och ut när som helst vilket är lite atypisk  festivaler i Finland.

Vi hoppas att vår bucket list har satt tankarna igång hos dig och öppnar ögonen för att åka på festival i andra länder.