TOP5 FESTIVALER: HOLLAND

FOTO: Awakenings

Älskar du att åka på festival och att resa- varför inte kombinera dessa två? Det finns oerhört många och spännande festivaler runt om i världen- Vi har samlat 5 festivaler i Holland som helt säkert står på vår bucket list.

FOTO: Mysteryland

Mysteryland

Var: Haarlemmermeer
När: Augusti, 3 dagars festival
Antal deltagare: 100.000+
Acts: 300+
Tidigare artister: Skrillex, Deadmau5, Alesso, Armin Van Buuren, The chainsmokers

Mysteryland förtjänas att upplevas som en del av din bucket list om du älskar elektroniskt dansuniversum. Mysteryland skapar ett unikt universum. Ett universum som tar en utanför världen och bara lever i nuet, omringad av andra festivalgäng som har samma utgångspunkt som en själv. Festivalen är byggt på öar där vatten delar upp dem 17 scenen från varandra.

Något av det mest märksamma med festivalen är det extraordinära scenkonsten som Mysteryland skapar. En av de mest ikoniska scener är Q-dance. Här har de gått in i den minsta lilla detalj för att skapa den perfekta och mest fantasifulla scenlook som gör att den skylls från den traditionella. Ljusshowen och ljuduniversum blir magiskt. Musiken kör på det högsta BPM. Några vill beskriva Mysteryland som en mini- Tomorrowland festival. Dessa är bägge organiserade av ID&T och därför har en del av samma element.

“Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery!”

FOTO: Bart Heemskerk

Lowlands

Var: Biddinghuizen
När: Augusti 3 dagars festival
Antal deltagare: 55.000
Acts: 200+
Tidigare artister: Mumford & Sons, The xx, The Chemical Brothers, Major Lazor, Rudimental

Lowlands är för dig som önskar mer än bara musik. Det är med andra ord Edens trädgård för backpackers där outdoor events är i fokus. På Lowlands Festival badar du i inspiration och intryck. Man gör extremt mycket för att göra alternative events som skiljer sig ut på kreativa sätt och som blir kvar i minnet hos festivalgäng. Detta händer bland annat genom gatuteater, politiska debatter, komedi och litteratur.

Därefter är det en good vibe festival om fokus är att framhäva upcoming artister och andra konstnärliga aktiviteter. Lowlands erbjuder alternativ musik där genren är runt om indie och rock till pop och hip hop. De senaste åren ändrade de strategin för att locka en yngre målgrupp vilket är en av grunderna till varför stora namn har dykt fram. Kort sagt, är du intresserad i en atypisk musikfestival med holländska rötter och en stämning utöver det vanliga, så är Lowlands festivalen något för dig!

FOTO: Ben Houdijk

Eurosonic Noorderslag

Var: Groningen
När: Januari 4-dagars festival
Antal deltagare: 40.200+
Acts: 300+
Tidigare artister: Bastille, Ásgeir og James Blake

Eurosonic Noorderslag är Hollands mest attraktiva internationella musikbransch- festival och nätverksplatform för europeisk musik. Här hyllas de mest talangfulla upcoming bands samt får möjligheten för att spela och bli upptäckta av internationella branschmänniskor och publik. Det representeras över 40 nationaliteter och ett deltagarantal på över 40.200, vilket resulterar att biljetterna blir utsålda för det mesta varje år.  

Festivalen är uppdelad i två då Eurosonic fokuserar på den internationella delen, motsatt till Noorderslag som endast fokuserar på Holländsk musik. Under festivalen är det stor möjlighet för att deltaga i konkurrensen, debatter och nätverksarrangemang och få inblick i nya tendenser inom branschen. Eurosonic Noorderslag är en möjlighet för att bli en del av branschen, om det är att spela som band eller att arbeta i branschen, då festivalen ger kännedom av professionella människor.

FOTO: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Roadburn

Var: Tilburg
När: April, 4- dagars festival
Antal deltagare: 4000 pr. dag
Acts: 100+
Tidigare artister: Hexis, Mutoid Man, LLNN, Weedeater, Crowbar

Roadburn Festival är 4-dagars festival med hård underground- metal. Musiken tas till nya höjder och spelas allt från psykedelisk och heavy till avantgare musik. Därför är det omöjligt att lämna festivalen utan att ha utvidgat sin musikaliska horisont.

Trots alla bandsuppträde, försöker Roadburn skapa en intim och behaglig atmosfär som skjuter på gränsen i musiken. En av fördelarna med festivalen är möjligheten för interaktion mellan bands och publik vilket gör upplevelsen exceptionell. Hela 75% av deltagarna kommer över hela världen för att få en del av Roadburn- upplevelsen. Här talar man om undergrundsfestial med mission om att skapa något unikt.

FOTO: Awakenings

Awakenings Festival

Var: Amsterdam
När: juni-juli (2-dagars festival)
Deltagare: 80.000
Acts: 100+
Tidigare artister: Nina Kraviz, Sven Väth, Loco Dice, Richie Hawtin

Awakenings Festival är Hollands ultimata samlingspunkt för tek´chno- älskare då det är en bland världens största utomhus technofestival. Här presenteras över 100 DJ’s. Festivalen är detaljorienterad och det ser man särskilt i festivalens uppbyggnad och publikhantering. Awakenings Festival är en estetisk och drömmande univers att befinna sig i. Scenerna står ut från normen vilket är med till att ge intryck som sätter sig fast i minnet hos festivalgänget. Något annat som står ut är musikvalet som är all-in techno vilket betyder att alla deltagare möts med samma grund och dedikation till festivalen.

Trots festivalens deltagarantal kan Awakenings ändå hålla kontrollen så festivalgängen kan njuta av eventet fullt ut. Awakenings Festival är grundlagt av den växande eventorganisationen Awakenings som är känd för sina vilda technoevents i hög kvallité.

Vi hoppas att vår bucket list har satt tankarna igång hos dig och öppnat dina ögon för att ta på festival i andra länder.