JOBB I FOKUS: TOUR MANAGER

Foto: Søren Lousdal Borkmann // Daniel Hjorth
Text: Ditte Nebeling Jensen

Musikbranschen bjuder på många spännande jobb men det är samtidigt en bransch som kan vara svår att navigera runt i. Vad kan man egentligen bli? Och hur får man en fot inne i branschen?

I denna artikel har vi fokus på jobbet som Tour Manager och vi undersöker bland annat vilka krav det finns i jobbet och vilka saker man ska vara uppmärksam på.
Vi har intervjuat Søren Lousdal Borkmann som i många år har arbetat som Tour Manager och som tidigare har turnerat runt med namn som The Electic Moniker, The minds of 99 och MØ. Vi har tagit ett snack med honom om hans jobb så du kan bli klokare på vad det tar att vara en Tour Manager.

Överblick, resultat och förmåga. Det är några av de få saker man ska ha för att bli Tour Manager tycker Søren Lousdal Borkmann. Men hur hamnade han själv i den ställningen?

“Jag bodde på ett kollektiv i Köpenhamn tillsammans med trummisen från The Electic Moniker som inte hade en chaufför till en konsert på Samsø Festival. Turen gick bra, alla i bandet var snälla och glada och jag hade själv en bra stund med att vara med på tour. Helgen efter frågade de om jag ville med på ännu en festival och så fortsatte det hela sommaren. Jag började att gå först när vi kom till festivaler och efter lite tid kom vi fram till att nu var jag Tour Manager. Därefter blev jag headhuntat till en del andra artister, också som Tour Manager.”

Søren berättar hur viktigt det är att man är utåtriktad som Tour Manager och att naturligt leda olika musiker och crews under tidspress och på alla tidpunkter av dagen. Samtidigt ska man ha en stor vinst och en situationskänsla för att lösa utmaningar och förutsättningar som är oförutsedda.

“Som Tour Manager är du över myndigheterna på en tour och ansvaret för touren är ditt. Det är enormt spännande men också mycket krävande och kan vara stressigt. Jobbet kräver en stor talang för att organisera och ha struktursinne. Du ska våga ta svåra beslut och kommunicera dessa ut till alla aktörer runt om en live- produktion. Många säger att som Tour Manager är man mamman för dem man är på tour med. Omsorg, psykisk hjälp, bra stämning och känsla för människor är därför nyckelord i beskrivelsen av vad det krävs av dig som Tour Manager.”

En Tour Managers jobb


För alla Tour Manager gäller det att deras arbete alltid tar utgångspunkt i en produktionsplan. Det är en detaljerat tidplan med alla uppgifter som dagens konsert innehåller och som de flesta turnerande bands har liknande på en app så alla kan följa med.

Tour Managern är länken mellan venue, band och crew och det är alltså Tour Managerns jobb att produktionsplanen fungerar väl till tiden. Därför berättar Søren att “Kommunikation och koordination av varje art är en stor del av dagens arbetsuppgifter.”

En typisk dag som Tour Manager


En Tour Managers arbetsuppgifter varierar självklart efter hur stor en konsert är och hur stor artisten är men det är ändå en del saker som man går igenom. Vi har bett Søren att beskriva en typisk dag som Tour Manager:

Först på dagen möts man med band och crew och packar tourbussen. Därefter kör man tillsammans mot stället bandet ska spela på, festival eller venue.

Är man på en lång tour i nightliner-buss vill man ha allting packat på förhand och du kommer vakna upp i bussen på väg mot nästa show.
Gemenskapet på alla tours är att man har “get in” på venue alltså det bestämda tidpunkten man ankommer och kan komma igång.
Det första man gör är att visa bandet in till bakcstageområdet och ser till att dem har det bra, känner planen för dagen och vet vad det ska ske.
På venue möter man avvecklaren som är den personen som har ansvaret för crew och produktionsplan som är på venue.  Avvecklaren är en Tour Manegers viktigaste samarbetepå venue. Med avvecklaren håller man igenom dagen en del produktionsmöte. På den första möten, stämmer man av förväntningarna under dagens produktionsplan och samtliga avtal. Detta är för att man ska enas om vad som ska ske och så alla vet vem som gör vad och när. Man pratar hela dagen igenom detaljer och det är efter min mening det viktigaste tidpunkten på dagen för en Tour Manager.  

Därefter fortsätter dagen med soundcheck, middag, säkerhetsmöte, konsert, nedpackning och transport till hotell eller nästa venue. Det är Tour Managerns uppgift att alla dessa saker sker i tid.
Under konserten står Tour Managern i sidan av scenen och observerar konserten.
Om det uppstår en situation på scenen där min hjälp krävs så är jag redo att gå in och hjälpa. Det kan t.ex. vara instrument som välts, eller sångare som stagediver och ska ha en hand.
Jag har typiskt in-ear monitors på så jag kan kommunicera med band och crew via radio under konserten.”

Det bästa med att vara Tour Manager


Søren
lägger stor vikt på att alla dagar är olika när man är på tour. Det kan snabbt uppstå andra uppgifter man ska ta tag i och några av dem saker som en Tour Manager också kan arbeta med är bland annat att gå till möte med branschmänniskor, “meet-n-greets” och koordinera efterfester. Därefter kommer mera praktiska saker som att köpa extra instrumentdelar, göra pappersarbete till när man når landgränser med en massa gear, eller att hjälpa till med de tekniska saker på scenen. Allt beror på tourens och crewets storlek.
Søren är glad för det allsidiga arbetet och är gladast när alla de olika delar hänger ihop:

En dag när publiken har fått en bra och professionell musikupplevelse och där bandet har spelat bra, är det bästa tycker jag. Och detta på en dag, där alla har utfört deras uppgifter som planlagt och då man samarbetar och man har haft det bra tillsammans.”

Goda råd till framtida Tour Managers


Sørens väg till att bli Tour Manager var mycket självlärning och hans råd till andra som också drömmer om att bli Tour Managers är därför att gripa chansen när man kan:

“Ta med några av dina vänner från ett mindre band på tour. Eller skriv till ett mindre band som du tycker är bra. Erbjud att ta med gratis från en början som t.ex. chaufför som jag också startade som.

Det är ett bra sätt att lära sig hur livet på tour är. Om du gör bra ifrån dig på tour så avtal med bandet att du nu är Tour Manager. Växer artisten så kommer produktionen och crewet också att växa. Ditt ansvar kommer också att bli större.
När du har mer erfarenhet kan du t.ex. kontakta bookingssällskap, ge dem ditt CV och säg att dem är välkomna att kontakta dig om dem har behov av en Tour Manager. Min erfarenhet är att om du gör det bra ifrån dig som Tour Manager så behöver du inte att kontakta någon. Så kommer folk kontakta dig. Så är det i musikbranschen på många sätt organiserat.”