5 jobb som finns inom musikbranschen

Musikbranschen är bred och innefattar en mängd stora jobbmöjligheter för dig. Men det kan vara svårt att veta vad som egentligen finns och vad alla titlar står för. Vi har samlat ihop de mest eftertraktade och roligaste jobben inom musikbranschen för dig, som kanske gör allt lite självklarare om vad som finns och vad just du vill arbeta som. 

Text: Fanny Isgren
Foto: Stock

Product Manager

Arbetar du som Product Manager är det du som har ansvaret för marknadsföringen kring de olika artisterna företaget har och tar fram olika marknadsföringsaktiviteter. Tillsammans med flera av de olika rollerna är man oftast i ett team där man arbetar tätt och tar fram olika strategier för artisternas kommande releaser. Så låter Product Manager något för dig bör du ha koll på marknadsföring, kommunikation och ha en god känsla för kreativitet.

Tour Manager

Är du bra på att lösa utmaningar och snabbt sätta dig in i situationer som ofta är oförutsägbara? Då kanske Tour Manager är något för dig. Dessa två egenskaper kan vara fördelaktiga att ha med sig på vägen in i det här yrket. Tour Managern är länken mellan venue/lokal, band och crew och det är alltså Tour Managerns jobb att produktionsplanen fungerar väl till tiden. Ibland kan även planering av efterfest vara en uppgift, eller gå på möte med branschmänniskor.

Music Supervisor

Har du ett intresse i både film och musik kan det här vara rollen för dig. Som Music Supervisor är du den som ansvarar för musiken i projekt som tex spel filmer, tv-serier eller reklam. Du har också ansvar för allt inom projektet som rör musik och en stor del av arbetet går ut på att kommunicera med andra yrkesgrupper. En fördel att ha med sig inom denna roll är att du är musikalisk kreativ och tycker om att vara en del av en längre process.

Booking Agent

Som Booking Agent arbetar du främst på skivbolaget och har hand om flera artister där du ansvarar för att hitta de absolut bästa scenerna, konserterna, liveframträdande och sen boka de bästa spelningarna till dina artister. Som Booking Agent ska du också planera för din artist framåt i tiden och lägga in spelningar och strategier för de kommande bokningarna. Här gäller det att hålla koll på marknaden, kunna förhandla rätt kontrakt och planlägga det praktiska. Låter det spännande?

A&R

A&R, eller artists & repertoire som det står för är personen som ansvarar för artisterna och deras repertoar (musikkatalog). Men som A&R har du även flera uppgifter, som tex hitta nya talanger, arbeta kreativt med de befintliga artisterna på skivbolaget eller musikförlaget och projektledning med ansvarar för allt som rör artisten och dess management. Om du gillar att coacha artister musikalisk och vara ett stöd vid för artisten vid frågor som tex partnerskap, promotion och marknadsföring kanske A&R är yrket för dig. En A&R arbetar oftast på ett skivbolag, musikförlag eller musikbolag.