Festivaler vi minns genom tiderna

Text: Maja Frick
Foto: Stock

Festivaler har det funnits många av och trots att det finns kvar många idag är det några välbesökta som har varit tvungna att lägga ner. Med detta inlägg vill vi slå ett slag för det musikengagemang dessa svenska festivaler hade och minnas dem lite extra för det. Även fast dessa festivaler inte längre finns och att många festivalen har varit tvungna att ställas in på grund av Coronapandemin finns de fortfarande kvar i våra minnen och vi hoppas att festivalerna snart kan genomföras igen för att dela musik och gemenskap med andra människor. 

Bråvalla

Bråvalla ägde rum i Norrköping mellan 2013-2017 och var en av Sveriges störa festivaler. Som mest sålde de 56 071 biljetter på ett år och det var människor från olika länder som var med under festivalen. Under festivalen kunde man höra bland annat Avicii, Laleh, Alesso, Axwell ^ Ingrosso, Lana Del Ray, Veronica Maggio och många fler kända namn.

Where the Action is

Where the Action is var en endagsfestivalen som 2004 började i Göteborg, Stockholm och Malmö. Mellan 2004-2006 var det en turnerande festival men 2008 och 2009 ägde den rum i endast Stockholm. Under det sista året för festivalen, vilket var 2011, spelade bland annat Coldplay och Daniel Adams-Ray.

Peace & Love

Mellan 2009-2012 var denna festival den största i Sverige. Peace & Love skedde i Borlänge men var tvungna att lägga ner festivalen 2013. Festivalen ville sända ut mångfald, gemenskap och förståelse, samt hade olika teman varje år. Festivalen var som sagt baserad i Borlänge, men har varit med på arrangemang i USA, Kuba och Chile. Några av alla världskända artister som har varit med på festivalen är Håkan Hellström, Mumford & Suns, Jay-Z, Bob Dylan och Robyn.

Emmabodafestivalen

Emmabodafestivalen hölls I just Emmaboda mellan 1988 till 2018. Från början var festivalen inriktad på indie, men inriktade sig sen mer på elektronisk musik och hip-hop. Panda da Panda, Den Svenska Björnstammen, Rebecca & Fiona och Little Jinder är några av de kända namn som spelade på festivalen.

Arvikafestivalen

I juli från 1992-2010 ägde Arvikafestivalen rum i just Arvika. Det var ett ideellt arrangemang som drevs av Galaxen och leddes främst av engagerade ungdomar. Lars Winnerbäck, Moneybrothers och Kent samt många andra har spelat på festivalen.

Rockweekend

Rockweekend var en av Sveriges hårdrocksfestivaler och arrangerade i Söderhamn i Hälsingland. Festivalen var aktiv mellan 2008-2010 och blev framröstad till Sveriges fjärde bästa festival av Aftonbladet 2009. H.E.A.T, Europe och Dead by April var några av de rockmusiker som deltog på festivalen.

Vill du lära dig mer om musikbranschen och kanske själv en dag jobba på en festival? 
Då ska du läsa mer om Innovative Music Management!